среда, 20. мај 2020.

SVIM PČELARIMA ČESTITAM SVETSKI DAN PČELA

 Verica Milojkovic
Pčele je izuzetno važan akter u prirodi. a gotovo nikada ne dobijaju zasluge koje im pripadaju. Od 100 vrsta useva koje nas snabdevaju sa 90% naše hrane, 70% njih oprašuju pčele. Jednostavno je – pčele su glavni pokretači reprodukcije biljaka.
Populacija pčela je u naročitom opadanju tokom poslednjih godina. Uginuće pčela najviše šteti nama samima. Naš opstanak zavisi od zdravlja naše planete i vrsta koje na njoj žive, Ako se ne suočimo sa ovom činjenicom, nastavićemo da doprinosimo sopstvenoj propasti. Kao što vidimo, opstanak planete je pod znakom pitanja. 
Zato čovek treba da preuzme drastične mere kako bi se pčele sačuvale. Kako bi se podigla svest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svietu, Ujedinjene nacije (UN) proglasile su 20. maj “Svetskim danom pčela”.
 Ovu rezoluciju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje sveta. Datum za obežavanje svetskog dana pčela izabran je kao dan rođenja Antona Janša, pionira modernog pčelarstva.
Svake godine na ovaj dan globalna javnost će svoju pažnju usmjeriti na važnost očuvanja pčela i svih drugih oprašivača, a ljudi će se podsetiti na značaj pčela u osiguravanju potreba čovečanstva.
Mesec maj je za pčele najvažniji mesec u godini, jer tada se vide rezultati rada, Tada su pčele najvrednije i najproduktivnije. Nije slučajno da baš taj jedini dan bude u maju. Iz ugla pčele, sve se svodi na red, rad i disciplinu, maksimalnu predanost i bezrezervnu žrtvu. Od pčela mnogo možemo naučiti, ne dozvolimo da nestanu.

Dr Verica Milojković
Specijalista Opšte Medicine / Licencirani Apiterapeut
Predsednik Srpskog Apiterapeutskog Društva
Predsednik komisije za Apiterapiju SPOS-a
Predsednik komisije za edukaciju iz Apiterapije “INTERNATIONAL FEDERATION of APITHERAPY” (IFA)
W www.apiterapija.rs
Blog http://drvericamilojkovic-apiterapija.blogspot.com/
FB https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic

Нема коментара:

Постави коментар