субота, 14. март 2015.

ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA MANUKA MEDA



Manuka med
je monofloralni med koji se proizvodi na teritoriji Novog Zelanda i u Australiji iz nektara Leptospermum scoparium, odnosno mānuka drveta.

Lekovita svojsta meda poznata su hiljadama godina. Koristili su ga stari Grci kao i mnogi drugi narodi tokom proteklih vekova. Do Drugog svetskog rata med se koristio zbog svog antibakterijskog dejstva u lečenju rana. Pronalaskom penicilina i drugih antibiotika u 20. veku, medicinska svojsta meda su ostala po strani. Poznato je da su neke vrste meda koje su napravljene od specifičnih biljaka efikasnije od drugih, tako je med koji potiče od određene vrste manuka drveta (na Novom Zelandu) jedan od njih. Profesor Peter Molan, predavač na Odeljenju za biohemiju Univerziteta Vajkato na Severnom ostrvu Novog Zelanda, 1981. godine je identifikovao jedan poseban tip meda koji ima neverovatna lekovita svojstva. Profesor Molan je otkrio da neke vrste manuka meda imaju snažnu antibakterijsku aktivnost koja se ne nalazi u drugim vrstama meda.

Profesor Molan kaže da u svim vrstama meda postoji,peroksidna aktivnost , u  manuka medu postoji neperoksidna aktivnost koja potiče iz nektara cvetova manuka drveta. Njegova ne-peroksidna aktivnost zaslužna je za visoko antibakterijsko delovanje manuka meda.

Prisutnost ne-peroksidne aktivnosti moguće je odrediti jedino posebnim vrstama naučnog merenja koja su direktno povezana sa standardnim merenjima i određivanjem nivoa fenola.. Većina kliničkih ispitivanja otkrili da med može lečiti najmanje 250 bakterija, uključujući i vrste otporne na standardne antibiotike.


Manuka med ima antibakterijsko dejstvo , jer med sadrži enzim koji dovodi do pretvaranja jedne vrste ketona  dihidroksiaceton u Methylglyoxal  (MGO). koji je glavni antibakterijska komponenta u manuka meda.
MGO daje Manuka medu antibakterijski moć. Viša koncentracija MGO, označava jači antibakterijski učinak. Manuka med se podvrgava analizama i testiranjima,  utvrđujese da li  postoji specifično neperoksidno antibakterijsko delovanje. Ako ga ima, obeležava se oznakom  UMF i potom se označava jačina delovanja. UMF(Unique Manuka Factor).

Da biste znali kvalitet-jačinu meda,UMF faktor ,rade se uporedne probe zajedno sa bakterijskim kulturama.Mesto gde će se zaustaviti rast bakterija određuje jačinu meda koji je potreban da se zaustavi infekciju .Jačina, kvalitet takođe zavisi od godine do godine i to je razlog da se svaka serija  naplaćuje prema  jačini,UMF ili MGO. Što je viši UMF, veća je lekovitost manuka meda. Do sada najveći izmereni UMF bio je 22+.
UMF factor 10-14+ za terapijsko delovanje
UMF factor 15+   med najvišeg kvaliteta.
U novije vreme  ispitano je delovanje manuka meda kao oružje protiv bolničkih infekcija kao što su MRSA-(Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA).

MRSA je razvila otpornost na β-lactam antibiotike (široku grupu antibiotika dobivenih na bazi penicilina) uključujući meticilin, dikloksacilin, nafcilin i oksacilin. U bolnicama pacijenti sa oslabljenim imunološkim sistemom imaju veći rizik za infekciju od šire populacije.


Indikacije za upotrebu UMF Manuka meda: hronični bronhitis;
  • bronhijalna astma;
  • rinitis;
  • upale grla, uha, sinusa;
  • prehlade;
  • bolovi i upalni procesi u želucu;
  • refluks
  • afte u ustima
  • atopijski i ostale vrste dermatitisa;
  • psorijaza;
  • rane i ulkusi na koži;
  • opekotine;
U 2011 je utvrđeno da je od 23 manuka obeleženih medova, 11 nije prošao test "non-peroksid" antimikrobnu aktivnost, jedinstvenu za pravi manuka med.

Novi Zeland Unique Manuka med Factor Association (UMFHA) naručila više testova u 2012 i ove godine u Velikoj Britaniji, Kini i Singapuru. Od 73 ispitanih, 41 nisu pokazali non-peroksid aktivnost. Odvojena ispitivanja u Hong Kongu otkrili su da je 55 manuka meda uzorka, 14 bilo kontaminirano šećerom. John Rawcliffe -. "Znali smo da smo prodali više 'Manuka' u inostranstvu nego što je ikad proizveden ... mi smo učinili sve kako bismo zaustaviti ovu prevaru.

Novak Đoković u svojoj knjizi "Servisom do pobede" govori da svakodnevno unosi  čašu mlake vode i dve kašike meda sa Novog Zelanda koji proizvode pčele koje se hrane nektarom na Manuka drveću.