среда, 26. октобар 2016.

Primena Apiterapije kod infekcija organa za disanje - Časopis Bilje i Zdravlje - Oktobar 2016.


Početak proleća sa velikim temperaturnim oscilacijama u odnosu na  jutarnje i dnevne vrednosti ne odgvara ni zdravim osobama a posebno osobama sa hroničnim bolestima i svakako da nije lako izbeći prehlade.

Niska jutarnja temperatura kao i boravak u zatvorenim prostorijama, krije na stotine različitih virusa i bakterija, draži sluzokožu naših disajnih puteva i stavlja naš imuni sistem na probu. Osobe koje se pravilno hrane i imaju  pravilan dnevno- noćni ritam (danju rade a noću se odmaraju) imaju dobar odbrambeni sistem i prkose mnogim uzročnicima bolesti.

Kod osoba kod kojih su ovi principi zdravog života izmenjeni, njihov imuni sistem ne može da da pravilan odgovor i bolest je tu.
Najčešće su prisutne infekcije izazvane virusima ( rino ,adeno virusi  ) ili bakterijama (streptokok , stafilokok ). Svaku infekciju ozbiljno shvatiti i potražiti savet doktora. Kada se jave prvi znaci bolesti ne treba požuriti sa samolečenjem i uključivanjem antibiotika već potražiti mišljenje stručnjaka da odredi vrstu infekcije i da odgovarajuće savete. Ako se radi o bakterijskoj infekciji u zavisnosti od kliničke slike ordinira se antibiotik, savetuje se mirovanje, vitaminska ishrana i dovoljan unos tečnosti. 
Od pčelinjih proizvoda savetuje se korišćenje nektarskog meda, propolisa, matične mleči i polena. 

U terapiji se koristi:
-Kristalisani nektarski med, med u saću ili med sa voštanim poklopcima uzimati 6x dnevno sa što dužim zadržavanjem u ustima da bi antimikrobne materije meda direktno delovale na obolelu sluzokožu.
-inhalacija medom, udisanjem mednih para.U 250 ml ključale vode doda se jedna sup. kašika meda, inhalaija traje 10-20 min i sprovoditi je 2x dnevno.


-Propolis je prirodni antibiotik, za razliku od sintetskih antibiotika ne remeti crevnu floru digestivnog trakta, ne stiče se rezistencija prema njemu, dok upotrebljen sa sintetskim antibioticima, pojačava njihovo dejstvo.

Pored antimikrobnog svojstva ima i anestetičko dejstvo i ubrzo nakon primene smanjuje se bol u grlu kao i suv nadražajni kašalj.
Propolis se koristi u obliku tableta 200mg dnevno, kao vodeni rastvor za decu, 20 % alkoholni ekstrakt (15-20 kapi u čaši mlake vode), propolisov med ( u 200gr kristalisanog meda dodati 20 gr propolisa u prahu).
Vodeno alkoholna emulzija se dobija se dodavanjem destilovane vode  alkoholnom ekstraktu i služi za dezinfekciju usne duplje.


Inhalacija propolisom-15-20 kapi 20% alkoholnog ekstrakta nakapa se u čaj od šipurka ili kamilice, pare se udišu 5-10minuta.
Propolis je termostabilan, visoka temperatura ne umanjuje njegovo dejstvo. Za povećanje otpornosti organizma savetuje se:
u čaši mlake vode rastvoriti 1k.k meda i dodati 15-20kapi 20% alkoholnog ekstrakta propolisa piti 2x dnevno pre obroka.
Za virusne infekcije je karakteristično  da bolest nastupa iznenada, od momenta infekcije do pojave bolesti prodje samo par sati pod uslovom da osoba ima pad imuniteta. Najčešće se javlja povišena temperatura, sekrecija iz nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj, bolovi u mišićima i zglobovima. U takvim prilikama ne uzimati antibiotike iz kućne apoteke, antibiotici ne deluju na viruse. Najvažnije je izolovati obolelu osobu, stalno provetravati prostoriju, koristiti vitaminsku ishranu uz dovoljan unos tečnosti. 

Za pomoć imunom sistemu savetovati pčelinje proizvode:
-nektarski med, propolis, polen, matičnu mleč. Med 1-2gr na kg/tt, rastvarati u čaši mlake vode i piti pre obroka ili 2h posle jela. Medu se može dodati 15-20kapi 20 % alkoholnog ekstrakta propolisa. Savetuje se lipov med.


Za vreme terapije oboleli mora biti u krevetu 3-5 dana jer lipov med izaziva znojenje. Može se napraviti kombinacija od 1kg meda, 200gr cvetnog praha, 20 gr propolisa u prahu, rastvarati 3x dnevno u čaši vode po 1 k.k.
Matičnu mleč uzimatu u kapsulama 60-120 mm dnevno pre jela.

Korišćenjem  pčelinjih proizvoda podstiče se organizam na stvaranje antitela i brže savladavanje infekcije.

Pre početka terapije pčelinjim proizvodima konsultovati doktora koji za svakog pacijenta pravi plan lečenja, odredjuje doze kao i dužinu trajanja terapije.
Samolečenje nije dozvoljeno.

Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
E-mail: vericamilojkovic@gmail.com   
web:     www.apiterapija.rs