субота, 30. новембар 2013.

PET NAJJAČIH PRIRODNIH ANTIBIOTIKA!

biljeAntibiotik je agent koji koji može u potpunosti uništiti patogene mikroorganizme (bakterije) ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje, a da pri tome ne pričini značajnu štetu organizmu domaćina. Uz napredak medicine, većina današnjih antibiotika su zapravo hemijski spojevi nekoliko prirodnih supstanci, i prilikom upotrebe ovih lekova, uvjek se treba posavetovati sa lekarom.

Ali šta učiniti ako, na primer, u sred noći osjetite snažnu bol, kao što je zubobolja, ili neka druga upala? Velike su šanse da ne morate ići dalje od svoje kuhinje da pronađete antibiotik koji ne samo da može ublažiti bol, već vas može i potpuno izlečiti. Ovo su samo neki od prirodnih antibiotika koje (verovatno) imate u svojoj kuhinji:

Kadulja

kadulja
“Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste kadulja?”, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik.
Kadulja (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Takođe je korisna za želudačne infekcije i probleme u crevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.
Arapi su, zajedno sa svima od Kineza do Rimljana, verovali da je kadulja ključ za dug život. To je ista ona kadulja koja se može pronaći u većini modernih domaćinstava i vrtova širom sveta. Naučno je dokazano da ona ima umerena, ali opsežna antibakterijska, antifungalna, i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lekova.

Med

med
Med, u svojoj sirovoj formi, se koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo pre nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama širom sveta, za razne rane i bolesti. Danas je i naučno dokazano da ovaj slatki lek ima antifungalna i antibakterijska svojstva, da može izlečiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija, zaustaviti krvarenje desni, a deluje i kod lečenju čireva i plikova.
Istraživanje objavljeno u 2010. godini u Journal FASEB-u po prvi put je objasnilo kako med ubija bakterije. Naime, istraživanja pokazuju da pčele proizvode protein defensin-1 koji dodaju u med, a upravo bi ovaj protein mogao postati i osnova za razvijanje novog, još snažnijeg leka za lečenje opekotina i kožnih infekcija, kao i razvijanje novih lekova koji bi se borili protiv bakterija otpornih na postojeće antibiotike, poznatih kao superbakterije.
Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno da odaberete pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, to jest, ne sme biti pasterizovan. Jedna od najkorisnijih vrsta meda (antibakterijski gledano) je Manuka med, med koji dolazi sa Novog Zelanda od nektara Leptospermum scoparium.

Klinčić

klincic









Čak i danas, stomatolozi koriste ulje klinčića kao oralni antiseptik te za dezinfekciju korenskih kanala (jako poznati miris koji se može osjetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u klinčiću, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentovali mnogi naučnici širom sveta.
Ako želite da ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje. Utvrđeno je da ulje klinčića posjeduje jako antifungalno djelovanje protiv gljivičnih patogena, odnosno, ovo ulje ubija više od 60 vrsta bakterija, 15 vrsta gljivica, plus nekoliko virusa (Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2004).

Cimet

cimet








U Jednoj studiji koju je sprovela grupa hirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, a u drugoj studiji je otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, otkriveno je da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Esherichia Coli.
Erdogan Ceylan, glavni istraživač na Kansas State University, je 1999. godine u svrhu istraživanja zarazio sok od jabuke sa oko milion E. Coli bakterija. Samo jedna kašičica cimeta je ubila 99.5% bakterija za tri dana, na sobnoj temperaturi (25 C). Kada je istoj količini cimeta dodao bilo 0,1% natrijum benzoata ili kalijum sorbata, odobrenih konzervansa, E. coli je potpuno ništena. Broj bakterija koji je Erdogan dodao u ispitne uzorke bio je 100 puta veći od broja bakterija koje se obično nalaze u kontaminiranoj hrani.
“Ako cimet može nokautirati E. coli, jedan od najopakijih mikroorganizama koji se prenose hranom, on će sigurno ostaviti posedice i na druge bakterije koje se prenose hranom, kao što su Salmonella i Campylobacter,” istakao je Daniel Y.C. Fung, doktor i profesor na Odseku za animalnu nauku i industriju na K-Stateu, koji je nadgledao istraživanje.

Bijeli luk

cesnjak








Od kako postoji pisana istorija, beli luk se spominje kao hrana. U vreme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, beli luk se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštiti od bolesti. Ebers Papirus, egipatski medicinski dokument koji datira negdje oko 1.500 godina pre nove ere, spominje da je luk 22 puta bolji kao lek za razne bolesti. Hipokrat, Aristotel i Aristofan su spominjali važnost uporabe luka, zapravo… on se spominje u literaturi i jednog velikog drevnog kraljevstva: Babilona, Persije, Grčke i Rima.
Beli luk dokazano leči ili pomaže pri lečenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom luku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. “Alicin jednostavno buši ogromne rupe kroz MRSA,” tvrdi Ronald Cutler, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u istočnom Londonu, Engleska. (MRSA= zajednički naziv za vrste bakterija otpornih na širok spektar antibiotika, zbog čega ih je teško liječiti.)
https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic

четвртак, 28. новембар 2013.

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA LIMUNOM!

Davno pre moderne farmakologije poznato je da se koristio limun kao lek.Tada se smatralo da je limun efikasno sredstvo protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana.

Iz iskustva ljudi su znali da limunom mogu da  dezinfikuje vodu ,a kasnije je  moderna nauka to potvrdila. Verovatno od tog starog običaja i potiče današnja praksa da vodu poslužujemo sa kriškom svežeg limuna.

Limunov sok je najpoznatiji izor vitamina C, ali ovaj Citrus sadrži i mnoga druga lekovita svojstva. On ne pomaže samo kod prehlada već i kod mnogih drugih bolesti. Skoro da ne postoji to što limun, tj limunov sok, ne može da poboljša, ispravi , izleči.

Nauka je dokazala da limun smanjuje rizik od srčanog udara, dokazano je njegovo antibakterisjsko i antivirusno dejstvo, zna se da pojačava imunitet, čak i da smanjuje rizik od nastanka kancera.

Preporuka lekara je da svaki dan započnete sa sveže isceđenim limunom u mlakoj vodi, da biste umanjili osećaj gladi, poboljšali varenje tj. probavu, i očistili jetru.

Limunovim uljem ćete stimulisati moždanu aktivnost, poboljšati koncentraciju i ukloniti umor, ukoliko sipate 4 kapi ulja u aromaterapijsku lampu, i zatim popiti času sveže limunade.

Ukoliko se borite sa gripom, kijavicom, običnom prehladom, veoma efikasan je čaj od limuna i limunada. Detoksikacija organizma limunom se odigrava zahvaljujuci tome sto Vitamin C sagoreva kalorije, pročišćava sistem za varenje, jača organizam i podstiče bubrežnu aktivnost. Bubrezi izlučivanjem suvišne tečnosti, eliminišu toksine iz tela.

Ova niskokalorijska namirnica usporava nagomilavanje masnoca,pomaze i pri odrzavanju idealne tezine.

100 gr limuna sadrži ukupno 19 kalorija, kao i mnogih drugih korisnih sastojaka.
Preporučuje se kao i sredstvo protiv komaraca, što je veoma interesantno, zatim za prirodno lečenje holesterola u kombinaciji sa celerom.

Najkvalitetniji limun je onaj sasvim zreo-težak za svoju veličinu a da ima tanku i glatku koru. Takođe treba da bude skroz žut, bez zelenih delova na kori. Duže ostaje svež, kada se čuva na sobnoj temperaturi nego u frižideru i do 5 dana. Nutricionisti i dijetolozi predlažu da povrće poput spanaća koji je izuzetno bogat sa gvožđem poprskamo limunom, jer ćemo tako poboljšati apsorbciju gvožđa.

Detoksikacija organizma limunom, jabukama i medom (recept)

1 kg jabuka isecite na kocke
prelijte vrelom vodom 1 litar
ostavite sa odstoji i da se prohladi 1h
dodajte sok od 2 cela limuna
dodajte 2 kašike meda
Lekoviti napitak piti tokom celog dana.


https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic