недеља, 14. фебруар 2016.

MEDOM PROTIV ANEMIJE


Zimski period je vreme kada unosimo mnogo manje vitamina upravo zbog manjka voća i povrća, zato je i naš imuni sistem oslabljen i podložni smo raznim infekcijama. 

Za zdravlje našeg organizma svakako je najzaslužnija količina gvožđa koju unosimo kako kroz hranu tako i kroz raznorazne suplemente. Nezamenljiv u borbi protiv anemije je svakako med, te ćemo vam u daljem tekstu pojasniti kako ga koristiti kako bi bio najučinkovitiji u borbi protiv anemije.

Tamna boja meda za bleda lica

Krv se sastoji od krvnih elemenata (crvena krvna zrnca- eritrociti, bela – leukociti, krvne pločice- trombociti.....) koji cirkulišu krvotokom u krvnoj plazmi, a u kojoj su takođe  hranljive materije i elektroliti. Eritrociti sadrže crveni, gvoždjem bogat protein – hemoglobin koji prenosi kiseonik od pluća do svih ćelija i odstranjuje štetne produkte metabolizma. Bez kiseonika nema života.
Ako je u organizmu manje gvoždja, samim tim i kiseonika, onda pate svi organi, a osobito mozak i srce. Zbog manjka gvožđa srce radi brže, da bi većim protokom nadoknadilo manjak kiseonika. Kada dođe do nesrazmere izmedju unetog gvoždja i potreba organizma za gvožđem,  nastaje poremećaj  malokrvnost ili anemija. Anemija se najčešće  javlja u ranom detinjstvu, u dobu puberteta, zatim kod žena u reproduktivnom periodu i u vreme dojenja, te kod sportista. 



Uzrok anemije
Deficit gvožđa može biti izazvan nedovoljnim unošenjem, lošom apsorpcijom u organima za varenje, te povećanim gubitkom iz organizma.

Simptomi malokrvnosti
Bolest počinje postepeno, a organizam se na početku navikava na smanjen dovod kiseonika. Kod većine pacijenata prve tegobe se javljaju tek pri većem naporu, što se manifestuje otežanim disanjem, lupanjem srca, brzim zamaranjem, glavoboljom, vrtoglavicom, zujanjem u ušima svetlucanjem pred očima, smanjenom koncentracijom, gubitkom apetita, trnjenjem u rukama i nogama.

Mehanizmi adaptacije
Organizm se brani odredjenim mehanizmima - preraspodelom krvi. Krvotok se smanjuje  u onim organima koji imaju manju potrebu za kiseonikom (bubrezi i koža), a usmerava se  ka organima sa povećanim potrebama za kiseonikom (srce i mozak).
Ako je anemija dugo prisutna prisutne su promene vidljive na koži, vidljivim sluzokožama i kosi koja  je suva, istanjena i lako opada, nokti postaju izbrazdani, lomljivi, na uglovima usana se javljaju naprsline, jezik je crven bez papila, te osetljiv pri unošenju pojedinih vrsta hrane.


Lečenje anemije pčelinjim proizvodima
Preporučuju se livadski med jer je bogat mineralnim materijama i gvoždjem, vitaminom B12 i bakrom, odnosno,  svim elementima koji su potrebni za normalno sazrevanje eritrocita. 

Posebno se preporučuje med medljika koju pčele sakupljaju sa lišća hasta, bukve bora, vrbe….. Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih materija i mnogo više gvoždja u odnosu na livadski. Količina meda koju treba uzeti zavisi od pada koncentracije hemoglobina i broja eritrocita, a iznosi 1-2gr na kg/tt. Dnevnu količina koju treba uneti podeli se na tri dela i uzima 1/2h pre svakog obroka rastvoren u čaši mlake vode. Ovom rastvoru se može dodati sok od limuna ili narandže.
Pored meda preporučuje se i cvetni prah (polen) jer u sebi sadrži mineralnih materija u količini 6x većoj od livadskog meda, a posebno više gvoždja, kobalta, bakra, kao i mnoge vitamine, enzime, belančevine, ugljene hidrate, masti, i sve ono što je potrebno za život, normalan rast i razvoj.
Dnevne doze su 15-20g za decu 2-6g. Polen se podeli u tri čaše, nalije se po 100ml vode i ostavi preko noći. Sledećeg dana uzima se 1/2h pre svakog obroka. Može se napraviti kombinacija meda i polena u odnosu 1:1 ili na 1 kg meda doda se 100 - 200g mlevenog polena, dobro se izmeša da bi se dobila homogena smesa. Uzima se po jedna supena kašika navedene smese rastvorena u čaši vode. Treba je uzimati na prazan želudac, više puta u toku dana, u zavisnosti od težine anemije.
Za lečenje se preporučuje i  korišćenje matične mleči u dozi od 200-300mg nativne  ili 60-120mg liofilizirane. Matična mleč sadrži sve što je potrebno za normalno sazrevanje eritrocita.
Najbolje je uzimati kombinaciju sva tri pčelinja proizvoda, jer će se već za 30 dana videti njihov efekat. Terapija treba biti dovoljno duga 3-6 meseci da bi se popunili depoi  gvoždja u koštanoj srži.
Osim navedenog, mogu se koristiti i drugi prirodni preparati u kojima se kombinuju voćni sokovi i med.

Sok od cvekle, jabuke , šargarepe, limuna I meda

Sastojci:
-1 kg cvekle oguliti i izrendati
-1 kg šargarepe oguliti i izrendati
-1 kg jabuka oguliti i izrendati
-4 limuna
- 250gr meda



Priprema:
Pripremljenu izrendanu masu sastaviti, iseckati limun i dodati 250gr meda i ostaviti 12 sati na hladno mesto. Sutradan procediti kroz sterilnu gazu. Od ove mase se dobije oko litar i po soka. Čuvati u frižideru! Svakog jutra po jedna rakijska čašica pre jela.

Nadamo se da ce vam ovi saveti pomoci u borbi protiv anemije.