четвртак, 11. јул 2013.

MED KAO HRANA I LEK!




Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Zato će mnoge teške bolesti biti prošlost kad na stolu svakog od nas bude tegla meda. Jedan gram meda na kilogram telesne težine jeste optimalna dnevna količina meda koju treba da unesemo u organizam

– Med kao imunostimulans jeste nezamenljiva prirodna hrana. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih krvnih elemenata kako crvene tako i bele loze. Oni imaju zaštitnu ulogu jer poseduju sposobnost "proždiranja“ neprijatelja. Zato svaki novi dan treba započeti kašičicom meda – ističe dr Milojković.

Med je bogat ugljenim hidratima, a najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom, koji predstavljaju energetski materijal. Sadrži brojne enzime, skoro sve vitamine i minerale, eterična ulja, organske kiseline koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija.

KLJUČNA PITANJA O MEDU

Ko sme da jede med?
Med kao hranu može koristiti svako od prve godine života pod uslovom da nije alergičan na med ili ne boluje od šećerne bolesti.
Kad se uzima?
Med se može uzimati svakodnevno pola sata pre jela. Naročito se preporučuje u sezonama prehlada i gripa u kombinaciji sa biljnim čajevima.
Kako?
Med uvek treba rastvoriti u vodi, čaju, mleku ili soku. Nemojte ga jesti u gustom, koncentrovanom stanju i onda popiti vodu. Med se ne jede, već se pije. Ne treba ga rastvarati u previše vrućim tečnostima. Kašika kojom ga uzimate treba da bude drvena ili plastična, nikako metalna.
Zašto?
Zato što je to idealna hrana sa lekovitom svojstvom.

ČUVA ZUBE

– Med se može davati deci od navršene prve godine života, a najbolje je početi s bagremovim medom. Med obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Med je podjednako bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savetuje se fizičkim i umnim radnicima, povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Sportistima daje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate. Jako je bitno korišćenje meda u trećoj životnoj dobi jer on intenzivira razmenu materija u srcu, mozgu i jetri.

SPUŠTA HOLESTEROL

Redovna upotreba meda znatno podiže nivo antioksadantih materija u ljudskom organizmu.
– Ovu aktivnost imaju sve vrste meda, ali najviše med od heljde i suncokreta, a onda i tamne vrste livadskog meda. Redovna upotreba smanjuje rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom, a to su kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumori, katarakta, dijabetes, reumatoidni artritis... Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za dva odsto – navodi dr Milojković.


SPREČAVA INFEKCIJE

Prim. dr Vidoje Kulić, specijalista pulmologije i poznati pčelar iz Sombora, kaže da su lekovita svojstva meda poznata od davnina, a da je znanje o njegovoj lekovitosti, stečeno vekovnim iskustvom u poslednjih 50 godina, i naučno potvrđeno.
– Lekovito svojstvo meda je višestruko jer med ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antioksidantno svojstvo. On čuva organizam od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Pravilnim korišćenjem meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo odbrambene snage organizam. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta koji se klinički i laboratorijski dokazuju: krvna slika, aktivnost leukocita, titar antitela i opšte fizičko i psihičko stanje. Uzimanjem meda podstičemo rast i razvoj organizma, usporavamo starenje, ubrzavamo oporavak od stresa i bolesti, jačamo opštu fizičku i psihičku radnu sposobnost organizma. Zato redovno koristite med da ga kasnije ne biste tražili kao lek.

MED BAŠ ZA VAS


Bagremov med – pogodan je za bolesnike sa probavnim smetnjama i deluje umirujuće na čitav organizam. Mogu ga jesti čak i deca mlađa od tri godine.
Livadski med – sadrži više etarskih ulja i posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, a može da pomogne i kod respiratornih oboljenja.
Lipov med – ima antiseptičko dejstvo i koristi se kod gripa, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti. Najbolje ga je konzumirati zajedno sa čajem od lekovitih biljaka.
Šumski med – sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste meda. Naročito je bogat gvožđem, pa se posebno preporučuje anemičnim osobama.



ČAJ ZA JAČANJE IMUNITETA

Pomešajte jednu kašičicu kamilice i jednu kašičicu hajdučke trave, prelijte ih sa litar ključale vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Kad se prohladi, zasladite sa pola kašičice meda i pre svakog obroka pijte po jednu šoljicu ovog čaja. U prvih šest nedelja postepeno povećavajte količinu meda do najviše tri kašičice, a zatim postepeno smanjujte količinu. Ovu terapiju sprovodite deset meseci.

PROTIV ANEMIJE

Kod anemije ili malokrvnosti koriste se tamne sorte meda: livadski, poljski, šumski. Najbolji rezultati lečenja dobijaju se korišćenjem šumskog meda, koji sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste. Dnevne terapijske doze zavise od uzrasta, težine anemije i kreću se od jednog do dva grama meda na kilogram telesne težine. Med se rastvara u vodi, uzima se na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od tri do šest meseci.

BLAGOTVORNA DEJSTVA MEDA

– Jača imunitet
– Poboljšava cirkulaciju
– Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
– Poboljšava probavu
– Poboljšava obnavljanje tkiva
– Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
– Ima antibakterijsko dejstvo
– Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
– Deluje protiv stresa
– Najnovija saznanja govore da med može da se koristi za dijetu



Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
E-mail: vericamilojkovic@gmail.com   
web:     www.apiterapija.rs

понедељак, 8. јул 2013.

Pčelinji proizvodi u borbi protiv anemije i za ojačanje imuniteta!


Evo prilike da Vam predstavimo novu komplementarnu naučnu disiplinu popularnog naziva Apiterapija.
Apiterapija (apis – pčela, therapeia – lečenje) predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda – meda, polena, propolisa, matičnog mleča, pčelinjeg otrova i voska,kako preventivne zaštite našeg zdravlja ,tako I sa ciljem terapije oređenih oboljenja.
Ova metoda u svetu poznata već decenijama I vrlo uspešno tretira mnoge bolesti. Kod nas se ovom vrstom terapije najuspešnije bavi Dr Verica Milojkovic, osnivač I predsednik Srpskog Apiterapeutskog Društva(SAD), udruženja koje je pod njenim vođstvom od 2007 god.
Srpsko Apiterapeutsko Drštvo sprovodi ozbiljan naučno-istraživački i edukativni rad, koji je dao posebnu dimenziju korišćenju pčelinjih proizvoda. SAD je jedan od osnivača “INTERNATIONAL FEDERATION of APITHERAPY” (IFA) pored Nemačke, Rumunije,Mađarske, Portugalije Ekvadora, Kanarskih ostva, Kine , Italije.
Sa ciljem da vam priblizimo ovu vstu terapije I pomognemo da nekim novim saznanjima dodjete do rešenja vaših zdravstvenih tegoba. Centar Medica Life je pokrenuo saradnju sa Dr Vericom Milojković i omogućio vam da njeno bogato iskustvo stečeno dugogodišnjim radom , vama bude potpuno dostupno.

Dr Verica Milojković postigla je veliki uspeh u lečenju mnogih oboljenja!
Priroda nam nesebično nudi svoje darove, a na nama je da ih iskoristimo na najbolji način, kako bi smo pobedili bolesti I očuvali svoje zdravlje.
U svom dugogodišnjem radu u primeni Apiterapije, najbolja iskustva sam imala kod:
-Psorijaze,ekcema,
-regeneracije jetre nakon oštećenja virusima I alkoholom,
- Apiterapija benigno uvećane prostate,
- bolesti organa za varenje i disanje ,
- regulisanje metabolizma holesterola I triglicerida.
- Apiterapija polenske kijavice,
- Apiterapija malokrvnosti, oslabljenog imuniteta, o čemu govore moji mnogobrojni radovi prezentovani u zemlji i inostranstvu.”

Kako bismo vam što bolje prezentovalili temeljan pristup I veliko zalaganje Dr Verice sa ciljem objave sjajnih rezultata, nastalih korišćenjem prirodnih pčelinjih proizvoda, nabrojali smo nekolicinu naučnih radova prezentovanih kako u zemlji, tako I u inostranstvu. Evo nekih od njih.
1)-Evropski kongres APISLAVIJA- „Anemija i pčelinji proizvodi“-April 2005. Makedonija
2)-III kongres SPOS-a Sekcija za apiterapiju-rad „Uticaj matične mleči na povišene vrednosti holesterola i triglicerida u serumu“. 2005, zbornik radova str. 22.
3)-Prvi državni seminar o Apiterapiji- “Propolis i infekcije organa za disanje“-oktobar 2008. Zrenjanin
4)- Svetski kongres apiterapeuta APIEXPO-Slovenija 01.10.2010.g-rad
”Apitherapy in Dermatology”- 2010 god. Zbornik radova strana 40.
5)-Drugi državni seminar o apiterapiji-“Matični mleč i kvalitet života“-Vrnjačka banja 2010 god.
6)-Akreditovano predavanje Zdravstvenog Saveta Srbije za lekare-
„Propolis-primena u medicini kao pomoćno lekovito sredstvo“.
7)- Nemački internacionalni kongres Apiterapije, Passau 2011
– rad “Apitherapy of viral hepatitis” 25. mart 2011.god.
8)- Četvrti Rumunski kongres apiterapije, oktobar 2011.god.
9)- Akreditovano predavanje Zdravstvenog Saveta Srbije za lekare:
“Matični mleč prirodni biostimulator, regenerator, imunomodulator, mart 2011. god.
10)-Medicinski fakultet Niš:“Apiterapija (Pčelinji proizvodi) i depresija“
11)- X Nemački internacionalni kongres Apiterapije, Passau 2012 –
21.04.2012 rad My experience with Apitherapy against psoriazis.
12)-XI- Nemački internacionalni kongres Apiterapije, Passau 2013
24.03.2013– rad ”My Experience in Apitherapy of Skin Diseases and difficult to heal Wounds”.
Sjajni rezultati koje je Dr Verica Milojković imala prilikom primene Apiterapije u lečenju raznih oboljenja, su svakako dobar podstrek svima nama da krenemo sa korišćenjem prirodnih proizvoda u cilju poboljšanja I očuvanja našeg zdravlja.
Zakažite svoj termin i posavetujete se sa Dr Vericom, kako vama I Vašoj deci apiterapija može pomoći.

недеља, 7. јул 2013.

Doktor Verica Milojković - Pčelinji proizvodi kao lek za 21.vek!


Evo prilike da Vam predstavimo novu komplementarnu naučnu disiplinu popularnog naziva Apiterapija.
Apiterapija (apis – pčela, therapeia – lečenje) predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda – meda, polena, propolisa, matičnog mleča, pčelinjeg otrova i voska,kako preventivne zaštite našeg zdravlja ,tako I sa ciljem terapije oređenih oboljenja.
Ova metoda u svetu poznata već decenijama I vrlo uspešno tretira mnoge bolesti. Kod nas se ovom vrstom terapije najuspešnije bavi Dr Verica Milojkovic, osnivač I predsednik Srpskog Apiterapeutskog Društva(SAD), udruženja koje je pod njenim vođstvom od 2007 god.
Srpsko Apiterapeutsko Drštvo sprovodi ozbiljan naučno-istraživački i edukativni rad, koji je dao posebnu dimenziju korišćenju pčelinjih proizvoda. SAD je jedan od osnivača “INTERNATIONAL FEDERATION of APITHERAPY” (IFA) pored Nemačke, Rumunije,Mađarske, Portugalije Ekvadora, Kanarskih ostva, Kine , Italije.
Sa ciljem da vam priblizimo ovu vstu terapije I pomognemo da nekim novim saznanjima dodjete do rešenja vaših zdravstvenih tegoba. Centar Medica Life je pokrenuo saradnju sa Dr Vericom Milojković i omogućio vam da njeno bogato iskustvo stečeno dugogodišnjim radom , vama bude potpuno dostupno.
Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
E-mail: vericamilojkovic@gmail.com   
web:     www.apiterapija.rs

Dr Verica Milojković postigla je veliki uspeh u lečenju mnogih oboljenja!
Priroda nam nesebično nudi svoje darove, a na nama je da ih iskoristimo na najbolji način, kako bi smo pobedili bolesti I očuvali svoje zdravlje.
U svom dugogodišnjem radu u primeni Apiterapije, najbolja iskustva sam imala kod:
-Psorijaze,ekcema,
-regeneracije jetre nakon oštećenja virusima I alkoholom,
- Apiterapija benigno uvećane prostate,
- bolesti organa za varenje i disanje ,
- regulisanje metabolizma holesterola I triglicerida.
- Apiterapija polenske kijavice,
- Apiterapija malokrvnosti, oslabljenog imuniteta, o čemu govore moji mnogobrojni radovi prezentovani u zemlji i inostranstvu.”

Kako bismo vam što bolje prezentovalili temeljan pristup I veliko zalaganje Dr Verice sa ciljem objave sjajnih rezultata, nastalih korišćenjem prirodnih pčelinjih proizvoda, nabrojali smo nekolicinu naučnih radova prezentovanih kako u zemlji, tako I u inostranstvu. Evo nekih od njih.
1)-Evropski kongres APISLAVIJA- „Anemija i pčelinji proizvodi“-April 2005. Makedonija
2)-III kongres SPOS-a Sekcija za apiterapiju-rad „Uticaj matične mleči na povišene vrednosti holesterola i triglicerida u serumu“. 2005, zbornik radova str. 22.
3)-Prvi državni seminar o Apiterapiji- “Propolis i infekcije organa za disanje“-oktobar 2008. Zrenjanin
4)- Svetski kongres apiterapeuta APIEXPO-Slovenija 01.10.2010.g-rad
”Apitherapy in Dermatology”- 2010 god. Zbornik radova strana 40.
5)-Drugi državni seminar o apiterapiji-“Matični mleč i kvalitet života“-Vrnjačka banja 2010 god.
6)-Akreditovano predavanje Zdravstvenog Saveta Srbije za lekare-
„Propolis-primena u medicini kao pomoćno lekovito sredstvo“.
7)- Nemački internacionalni kongres Apiterapije, Passau 2011
– rad “Apitherapy of viral hepatitis” 25. mart 2011.god.
8)- Četvrti Rumunski kongres apiterapije, oktobar 2011.god.
9)- Akreditovano predavanje Zdravstvenog Saveta Srbije za lekare:
“Matični mleč prirodni biostimulator, regenerator, imunomodulator, mart 2011. god.
10)-Medicinski fakultet Niš:“Apiterapija (Pčelinji proizvodi) i depresija“
11)- X Nemački internacionalni kongres Apiterapije, Passau 2012 –
21.04.2012 rad My experience with Apitherapy against psoriazis.
12)-XI- Nemački internacionalni kongres Apiterapije, Passau 2013
24.03.2013– rad ”My Experience in Apitherapy of Skin Diseases and difficult to heal Wounds”.
Sjajni rezultati koje je Dr Verica Milojković imala prilikom primene Apiterapije u lečenju raznih oboljenja, su svakako dobar podstrek svima nama da krenemo sa korišćenjem prirodnih proizvoda u cilju poboljšanja I očuvanja našeg zdravlja.
Zakažite svoj termin i posavetujete se sa Dr Vericom, kako vama I Vašoj deci apiterapija može pomoći.