субота, 19. март 2016.

PČELINJI OTROV - U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE


Pčelinji otrov je proizvod organizma pčele, to je sekret žaočnog aparata, čija je biološka namena da štiti pčelinje društvo od neprijatelja.
Gorkog je ukusa i kisele reakcije, karakterističnog mirisa, tečnost žućkaste boje. Stvaraju ga mlade pčele u prve dve nedelje života, u količini od oko 0,3 miligrama. Otrov stvoren tada ostaje zauvek, više se ne menja, a spada u najjače biološke otrove. Međutim, ako se primeni na odgovarajući način, postiže lekovito i profilaktičko dejstvo.

Pčela svoj otrov ubrizgava u neprijatelja preko svoje žaoke. Neposredno posle uboda pčela umre, ali mišići koji se nalaze oko kesice sa otrovom i žaoke nastavljaju da se grče i da istiskuju otrov narednih 10 minuta.
Vrijeme oslobađanja kompletnog sadržaja otrova iz pčelinje kesice s otrovom za vrijeme uboda je otprilike 10 minuta, međutim poznato je da se najmanje 90% otrova oslobađa u prvih 17 sekundi nakon uboda.
Žaoka i otrov dobro  su skriveni i čuvani u telu pčele sve dok ne dođe do apliciranja i izlazi isključivo tokom uboda, žaoka je prirodno sterilna i 100% sigurana od bilo kakvih infekcija baš kao i sam otrov. Količina otrova u kesici gde se nalazi je 0,3 miligrama ili 300 miligrama. Kako u prvih 17 sekundi izlazi 90% ukupne količine otrova.

Pčelinji otrov je izvanredan katalizator hemijskih procesa u organizmu (utiče povoljno na brzinu hemijskih procesa),čak i minimalne količine imaju veoma pozitivan efekat na zdravlje ljudi.
Otrov pčela ima svojstvo jačanja prirodne energije organizma, smanjuje negativne uticaje stresa na organizam, poboljšava kvalitet sna. Kao rezultat toga, čoveku se vraća energija, miran san, psihički mir, na taj nečin se pčelinjim otrovom reguliše i rad nervnog sitema.



Prilikom istraživanja svojstava pčelinjeg otrova utvrđeno je i izraženo analgetičko delovanje apitoksina (značajno umanjuje bol – ima 50 puta jače dejstvo od novokaina). To ga čini bitnim sredstvom za primenu kod različitih bolnih sindroma.

Potvrđeno je da ima jako imunostimulativno dejstvo, odnosno jača odbrambene sposobnosti organizma, deluje stimulativno na endokrini sistem, odnosno pojačava lučenje hormona,  pojačava i cirkulaciju u unutrašnjim organima i bolje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama.Takođe, deluje antialergijski ako se daje postupno u malim dozama, dok kardiotonički i antihipertenzivno jača snagu srca i utiče na snižavanje krvnog pritiska. Osim toga, produžava vreme zgrušavanja krvi, smanjuje holesterol u krvi, deluje regenerativno, odnosno poboljšava obnavljanje tkiva i koristi se kod teško zarastajućih rana. Deluje i protivupalno a usporava i sklerozu krvnih sudova.

Biofarmakološka svojstva
1. Melittin – (55-58%)
Melitin je jedan od najmoćnijih prirodnih anti-inflamatornih agenasa poznatih čoveku 100 X snažniji od hidrokortizona.
2. peptid 401 – 2%  jak anti-imflamatorni peptid koji dovodi do oslobađanja histamina koji je potreban da bi nas upozorio na upalu znakovima kao što su otok ,  crvenilo.
3. Fosfolipaza  A-razgradjuje fosfolipide
a. snižava krvni pritisak
b. štiti od zračenja
c. doprinosi hemolitičkim osobinama krvi
4. Apamin
5. Kardio peptid – antiaritmičko delovanje
6. Hialuronidaza – rastvara proteine između ćelija tako da toksini i otrovi u tijelu lakše izlaze iz oštećenih tkiva
7. Dopamin – neurotransmiter koji poboljšava motoričke aktivnosti. Dopamin zajedno sa serotoninom je faktor u liječenju depresija.
8. Adolapin – analgetičko antiinflamatorno dejstvo

Pčelinji otrov ima antiinflamatorno, antibakterijsko, antipiretsko djelovanje,  stimuliše vensku propustljivost. Ima više mehanizama djelovanja na organizam, direktno putem kardiovaskularnog sistema i indirektno putem hormonskog sistema.
Indirektno, putem hormonskog sistema  hipofiza-nadbubreg.. Tokom stimulativnog procesa adrenalni hormoni kao kortison i hidrokortizon prolaze u krv. Ti hormoni imaju lekoviti efekt   jačajući  imunitet  koji  se  bori  protiv negativnih spoljnjih  uticaja.
Direktno- uticaj pčelinjeg otrova na kardiovaskularni sistem.

Dilatira krvne sudove i snižava krvni pritisak. Pčelinji otrov je odličan hipertenziv. Redukuje koagulacione faktore u krvi, povećava nivo hemoglobina koji je najvažniji prenosilac kiseonika u krvi.
Ruski naučnici otkrili su da pčelinji otrov u kapilarama i arteriolama ima funkciju dilatatora tj. širi krvne sudove i time pojačava prokrvljenost i metabolizam.
S obzirom da pčelinji otrov povećava nivo hemoglobina i leukocita u krvi i smanjuje faktore koagulacije veoma je lekovit za ljude koji imaju tromboflebitis. Pčelinji otrov omogućava snižavanje holesterola u krvi, reguliše rad srčanog mišića i snižava krvni pritisak. Dobre efekte ima i kod povećanja apetita i nesanice. Veoma je dobar i u otklanjanju bola- analgetični efekat.
Mobiliše odbrambene snage organizma, pojačava fagocitozu, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem,stimuliše formiranje zaštitnih antitela i belančevinastih frakcija krvnog seruma.
Poboljšava diurezu, uklanja grčeve glatkih mišića i bronhija, tonizira rad skeletnih i srčanih mišića.

Stanja koja se liječe kremom od pčelinjeg otrova
Reumatologija
Akutni i hronični bursitis, spondiloza, fibroza, juvenilni artritis, lateralni epikodilitis (teniski lakat), mialgija, osteoartritis, poly-artritis deformans, psoriatski artritis, reumatoidni artritis, traumatski arthritis.
Terapija pčelinjim otrovom je korisna za reumu kao i za osteoartritis, pomažući u oba slučaja kod bolova i otoka.. U slučaju reumatoidnog artritisa otoci mogu biti smanjeni. Ostala oboljenja kao što je skleroderma mogu biti tretirana ovom kremom, čak i sistemske upale koje nisu vezane za zglobove mogu se tretirati ovom kremom.
Potvrđeno je i zaštitno delovanje pčelinjeg otrova u zaštiti od radioaktivnog zračenja. Izuzetno povoljan efekat terapije pčelinjim otrovom primećen je kod lečenja endoartroza, ateroskleroze, kod oboljenja  n. trigeminusa, kod radikulita, miozita.

Prema dr N. P. Jojrišu, Naučni medicinski savet Ministarstva za čuvanje narodnog zdravlja Rusije, još 1957. godine izdao je privremeno uputstvo za primenu pčelinjeg otrova u vidu pčelinjih uboda kod nekih oboljenja. Tom prilikom je objavljen popis bolesti koje se mogu tretirati pčelinjim otrovom. Međutim, u Međunarodnom centru tradicionalne i alternativne medicine API u Čeljabinsku, Rusija, koji vodi svjetski autoritet s područja apiterapije dr. Igor Vladimirović Krivopavlov-Moskvin, koji je i profesor na Medicinskom fakultetu u Moskvi, proširen je spisak bolesti, pa su tom popisu dodati


- multipla skleroza
- Parkinsonova bolest
- osteohondroza
- cerebralna dječija paraliza
- narkomanija
- alkoholizam
- odvikavanje od pušenja.

Pčelinji otrov je izvanredno sredstvo za zarastanje  hroničnih rana, delotvoran je kod hroničnih tromboflebita, hroničnih otita, parodontoze, upalnih procesa i povreda rožnjače oka. Danas se sve više istražuje i antitumorski efekat pčelinjeg otrova koji se pripisuje melitinu, bazičnom polipeptidu koji čini najveći deo pčelinjeg otrova.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da pčelinji otrov i njegova glavna komponenta
  melitin izazivaju snažan toksičan efekat kod različitih tipova tumorskih ćelija kao što su ćelije bubrega, pluća, jetre, prostate,  dojke i leukemijskih ćelija, dok je taj efekat kod normalnih ćelija manje izražen. Mehanizmi delovanja pčelinjega otrova su promjene u ćelijskom ciklusu, uticaj na proliferaciju i ćelijski rast te indukcija ćelijske smrti u vidu apoptoze i nekroze, vezani su za aktivaciju  fosfolipaze A2.
Pčelinji otrov može u organizam čoveka da se (u cilju lječenja) unese ubodom pčela, inekcijama, primenom masti  i preko pare - inhalacijom.
Za lečenje preko uboda pčela, koje je veoma staro, neophodno je znati koliko uboda i u kom periodu može da se koristi bez štetnih posledica.
Lječenje putem ubrizgavanja inekcijom je bolje, jer se količina otrova može tačnije dozirati. Dosadašnja iskustva pokazala su da je najefikasnije potkožno ubrizgavanje u dozama od 0,1 do 0,3 ml.
Treći način - apliciranje masti, često se primenjuje, a mast se sastoji od pčelinjeg otrova, belog vazelina i salicilne kiseline.
Primena inhalacijom je vrlo jednostavna: obolela osoba udiše paru vrele vode zasićenu pčelinjim otrovom, tako da ga pluća brzo apsorbuju.


Po važećem pravilniku  o metodama tradicionalne medicine Ministarstva Zdravlja Srbije apiterapija je svrstana u metodu za očuvanje zdravlja (rehabilitaciona metoda) pa su oboleli iskraćeni za korišćenje pojedinih pčelinjih proizvoda u terapijske svrhe.



Dr Verica Milojković

Specijalista opšte medicine / Licencirani apiterapeut
Predsednik Srpskog Apiterapeutskog Društva
Predsednik komisije za apiterapiju SPOS-a
Predsednik komisije za edukaciju iz apiterapije “INTERNATIONAL  FEDERATION  of APITHERAPY” (IFA)
W
www.apiterapija.rs
Blog
http://drvericamilojkovic-apiterapija.blogspot.com/
FB
https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic