Mleč je prirodni
biostimulator, bioregenerator, imunomodulator jedan od najsavršenijih proizvoda
pčela.
Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčino
mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču, matica je dvostruko veća i
teža od pčele radilice i živi 5-6 god, radilica samo 45 dana.
Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja.
Biološka vrednost matičnog mleča pominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 - 5000god. Još od vremena Hipokrata, poznata su lekovita svojstva mleča na ljude.
Hemijski sastav
Matični mleč se smatra
vrhuncem prirodne biosinteze- zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih
samo za mleč.
Mleč sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate.
Belančevine mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline.
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal.
Masti - nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča.
Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.
Mleč sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate.
Belančevine mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline.
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal.
Masti - nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča.
Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.
Od vitamina sadrži - vitamine B-kompleksa, manje količine A, D, E, K.
Mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime,biotine, nukleinske kiseline, kolagen-supstancu koja usporava proces starenja, gonadotropne-polne hormone, koji deluju na endokrini sistem.
Kisele je reakcije pH 3,5 - 4,5, osetljiv na toplotu, svetlost, vlagu, vazduh, metale.
Najsigurnije se sačuvaju njegova lekovita
svojstva liofilizacijom.
Mleč-prirodni biostimulator i bioregenerator –deluje na nivou ćelije, stupa u
dinamičan odnos sa njom.
U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija.
U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija.
Koristeći mleč, u sezoni matica polaže 2500 – 3000 jaja dnevno, što nadmašuje
njenu težinu. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna
istraživanja o blagotvornom dejstvu ovog prirodnog biostimulatora na čovekov
organizam.
Zbog ekstremno visokog
nutritivnog sadržaja ovaj pčelinji proizvod se vekovima koristi od strane žena
I muškaraca kao svemoćni tonik za zdravlje I sprečavanje uticaja starenja, u cilju promovisanja optimalne funkcije imunog
sistema, endokrinog I reproduktivnog sistema.
Zahvaljujući svojoj delotvornosti, matični mleč je popularan među mladim parovima
koji imaju problema sa potomstvom.
Povećava ukupnu vitalnosti, održava optimalnu hormonsku ravnotežu, važno za povećanje šansi za začećem a time i velika je
pomoć reproduktivnom zdravlju.
Revitalizuje nadbubrežne
žlezde od visokog stresa, odličan je izvor vitamina B posebno B5 (pantotenska
kiselina) u borbi protiv stresa I umora. Sadrži vitamin B6 koji povećava nivo progesterona,
smanjuje oksidativni stress I upalu.
Ima antioksidativna I antiimflamatorna
svojstva koja sprečavaju oštećenje ćelija reproduktivnog sistema. Fitoestrogeni
prisutni u njemu daju blagi podsticaj plodnosti.
Matični mleč I plodnost
preko 40 godine moguća je jer aminokiseline pomažu proizvodnji hormona a
proteini pomažu u hormonskoj ravnoteži.
Matični mleč treba da
koriste muškarci jer pogoduje muškoj
plodnosti, povećavaju libido,broj
spermatozoida I njihovu vitalnost. Pogoduje muškoj plodnosti poboljšanjem kvaliteta
sperme. Pomaže u prenošenju zdrave DNK, na sledeću generaciju.
Kontraindikacije
Kontraindikacije za
primenu mleči: alergija na matični mleč, infektivne bolesti u akutnoj fazi,
bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde. Alergijske
reakcije manifestuju se u obliku ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhijalnog
spazma, napada astme, anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih.
Čuvanje
i konzerviranje mleči
Mleč je veoma nestabilan,
osetljiv na toplotu, kiseonik, kiseline, metale, svetlost. Nestabilnost potiče
od enzima koji u vodenoj fazi nastavljaju sa katalitičkom razgradnjom
visokomolekularnih belančevina, masti. Nakon vađenja iz matičnjaka stavlja se u
bočice od tamnog stakla, hermetički zatvori i čuva u zamrzivaču.
Higijenski
uslovi rada i higijenske posude su minimalni zahtev. Može da se konzervira u 40
- 45% alkoholu u odnosu 1:20. Ako se konzervira u medu , neophodno je da se med
pripremi da se u njemu unište enzimi, zatim se primenjuje odnos 1:10, 1:20, ili
1:50. Mleč može da se konzervira u laktozi 1:4 u glukozi 1:20. Njegova stabilnost
se postiže oduzimanjem vode. Liofilizacija je metoda kada se mleču na niskim
temperaturama oduzima voda i pretvara u prah.
**DOZIRANJE ** Pravilno uzimanje svežeg matičnog mleča - Ujutro i na prazan stomak - Ispod jezika,
sublingualno, uzimati jednu plastičnu kašičica za nes kafu , (zadržati bar 3
minute pod jezikom). Nakon što se proguta 15 min ništa ne jesti. Odrasli -
prosečno zdrava osoba, 1 gram dnevno. - osobe sa zdravstvenim problemima - 2
grama dnevno .Mogu se koristiti kapsule sa liofiliziranim mlečom ili sveži
u kombinaciji sa medom, pod jezik.
Dr Verica Milojkovic
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
web: www.apiterapija.rs
Нема коментара:
Постави коментар