Matični mleč je kompleksna prirodna materija koju nam daruje pčela.Proizvode je pčele radilice starosti 4-12 dana, služi za ishranu larvi iz kojih će se razviti matica, pčele radilice, trutovi.
Prva 3 dana sve larve se hrane matičnim mlečom.Posle trećeg dana tu vrhunsku hranu dobija samo larva iz koje če se razviti matica – kraljica, ostale larve hrane se medom i polenom.
Tajna matične mleči
-Matica dostiže zrelost pet dana pre pčela radilica.
-dvostruko je veća i teža od obične pčele,
-živi u proseku 5-6 god.
-ekstremno je plodna, dnevno položi 2000-2500 jaja što prevazilazi njenu težinu.
-specijalna hrana utiče na njenu veličinu, reproduktivnost, vitalnost i duži život.
- matica lučenjem feromona (HVA -alkohol homovanilil) upravlja organizacijom u košnici- kontroliše ponašanje pčela i njihovo učenje(Prof Alison Mercer).
Ova dragocena supstanca sadrži najviše vode( 60-70%).Ostatak čine belančevine(10-18%), ugljeni hidrati(9-15%), masti(1,7-7%), minerali(0,7-1,5), vitamini.Od vitamina prisutni su vitamini” B ”kompleksa (posebno je visoka koncentracija vitamina „ B5”ili pantotenske kiseline koja je odgovorna za rast i razvoj i vitamina „B6”), u manjoj količini ima vitamina A,C,E i D.
Sastav vitamina i drugih vrednih materija zavisi od starosti larve , paše i godišnjeg doba u kom je proizvedena.Mleč ima kiselu reakciju ph 3,5-4,5. Od minerala sadrži-Na ,K,Ca,Cu, Co, Fe, Mg, AL, Au S, Fe Ni,Bi,Mn. Mleč sadrži kolagen supstancu koja usporava proces starenja.Prisutne su i nukleinske kiseline koje igraju važnu ulogu u procesu deobe ćelije i prenošenju naslednih osobina.Mleč sadrži i gonadotropne (polne ) hormone koji deluju na regulaciju neuro-endokrinog sistema.
Belančevine matične mleči – albumini i globulini su u odnosu odnosu 1:1, 1:2.Prisutne su sve esencijalne amino kiseline kao i Glavni ili veliki protein MRJP1 – koji se koristi za testiranje alergijskih reakcija kod pacijenata alergičnih na matični mleč (Albert i sar. 1996g).
Od lipida u mleči je prisutna 10-hidroksi-2 decenoična kiselina ( 10-HAD) odgovorna za antimikrobnu i antitumorsku aktivnost.
Mleč je prirodni izvor neurotransmitera-acetilholina u čistom obliku, supstance koja služi za prenos impulsa, i istovremeno širi krvne sudove mozga i srca.
Mleč i kvalitet života – povećava životnu aktivnost, fizičku umnu i radnu sposobnost, produžava radnu fazu i psihičku izdržljivost, popravlja san, apetit i raspoloženje.
Otklanja umor, povećava koncentraciju i pamćenje, usporava proces starenja, produžava kalendarski dužinu života, period plodnosti, vitalnosti i kreativnosti.
Matični mleč je prirodni biostimulator i regenerator-deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom, omogućava ćeliji da od njega uzme najpotrebnije a ostatak se deponuje.U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno , podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma a istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija.Velikim brojem kliničkih israživanja dokazano je da mleč regeneriše beta ćelije Langerhansovih ostrvaca-savetuje se osobama obolelim od šećerne bolesti(Diabetes mellitus).
Revitalizacijom pankreasa pod dejstvom mleča postiže se zadovoljavajuća proizvodnja insulina –dobijanje sopstvenog insulina.Ordinira se 30-50mg liofiliziranog mleča- posle 3 sata smanjio se nivo šećera u krvi od 11,11-33% u odnosu na početno stanje (Mišćenko E 1950)..
U mleču je peptid koji je veoma sličan insulinu, ima hormonsko dejstvo,sličnog molekulskog sastava kao insulin, reguliše iskorišćavanje glikoze i snižava povišen krvni pritisak(Apimondija 1996g).Mleč regeneriše parenhim jetre, smanjuje odnos albumina i globulina koji je bitan u lečenju oboljenja jetre.Ubrzava zarastanje polomljenih kostiju. Zbog sadržaja gvožđa popravlja krvnu sliku.
Matični mleč -imunomodulator ima važnu ulogu u jačanju odbrane imunog sistema. Proteinski sastav,imunoglobulini, inezasićene masne kiseline povećavaju nespecifičnu i specifičnu otpornost organizma na bakterije, viruse,gljivice.
ANTIMIKROBNA svojstva – u mleču se nalazi peptid ROJALAZIN – koji poseduje antimikrobnu moć nakon inkubacije od samo tri sata. Suspenzija mleči u vodi 1/20 uništava Staphilococcus aureus 100%, Bacillus subtilis 71% (Abd Allak i sar 1995g).
Slab rastvor1:10000 ubrzava rast bakterija dok rastvor 1: 1000 sprečava njihov rast.(Pejčev,Toreva,1964). Antimikrobnu moć poseduje i 10 hidroksi 2 decenoična kiselina.
ANTIVIRUSNA svojstva- u razređenju 1/10 uništava virus gripa (Adelina Derevič i Petresko 1985g).
Moćno je preventivno sredstvo protiv virusa herpesa,Epštajn-Barovog virusa, koksaki i virusa hepatitisa. .Lipidna frakcija 10-HDA, ima antitumorsku aktivnost –zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje tumorskih ćelija (Apimondija 1997g).
Autori tvrde da mleč utiče povoljno kod malignih obolenja:Leukemije, Limfosarkoma, karcinoma Erliha, Adeno karcinoma. Pomaže obolelima od tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže hemoterapiju. Kod 75% pacijenata sa bronhijalnom astmom uočen je pozitivan učinak izražen u smanjenom broju napada i znatnom poboljšanju plućne funkcije. Primenjen kod artritisa smanjuje bol za 53% i povećava pokretljivost zglobova što se pripisuje visokoj koncentraciji pantotenske kiseline (Zene Maksve li Ričard Berbera).
Mleč reguliše krvni pritisak kako visok tako i nizak, širi koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića. Snižava ukupne lipide u serumu za 10% a nivo holesterola za14%, normalizuje LDL/HDL- ako se koristi najmanje tri meseci u dozi od 50-100mg (Shen Xin Nan i sar / 1995, Vittek /1995
Uticaj mleči na vrednosti holesterola i triglicerida može se videti na tabeli 1 gde se mogu pratiti vrednosti pre i posle terapije (Verica Milojković /2005).
Tabela br 1-vrednosti holesterola i triglicerida pre i posle terapije M.M.
Pacijenti Lipidi mmol/l pre terapije Granične vred. Lipidi mmol/l posle terapije M.M.
Pacijenti
|
Lipidi mmol/l pre terapije
|
Granične vred.
|
Lipidi mmol/l posle terapije M.M.
|
M.S. (m-54god.)
|
H 8,72
TG 3,2
|
H 5,20-6,50
TG 1,70-2,29
|
H 6,9
TG 1,55
|
J.Z. (m-41god.)
|
H 8,3
TG 3,61
|
-II-
|
H 6,3
TG 2,18
|
N.G.(m-50god.)
|
H 7,07
TG 1,86
|
-II-
|
H 5,25
TG 1,80
|
M.V.(ž-52god.)
|
H 6,8
TG 2,4
|
-II-
|
H 4,16
TG 1,13
|
M.S.(m-43god.)
|
H 7,64
TG 13,30
|
H 5,20-6,50
TG 1,70-2,29
|
H 5,59
TG 3,29
|
S.M.(m-43god)
|
H 7,62
TG 11,10
|
-II-
|
H 5,73
TG 2,92
|
S.M.(ž-51god.)
|
H 7,11
TG 3,18
|
-II-
|
H 6,1
TG 1,98
|
K.J.(ž-55god.)
|
H 13,90
TG 2,61
|
-II-
|
H 13,1
TG 2,3
|
J.S.(ž-50god.)
|
H 8,1
TG 2,52
|
-II-
|
H 7,51
TG 2,35
|
M-P.(m-53god.)
|
H 8,2
TG 3,1
|
-II-
|
H 6,25
TG 2,2
|
Mleč normalizuje metabolizam masti i zaustavlja proces ateroskleroze.
Savetuje se korišćenje matične mleči sportistima jer povećava telesnu izdržljivost, smanjuje zamor, podiže nivo energije.
U pedijatriji se preporučuje kod bolesne i iscrpljene dece. Kod hipotrofične dece dat, već posle 7 dana registruje se povećanje telesne težine, bolji apetit i san (Lebedeva / 1959, Rosak / 1960 ).
Kod žena se preporučuje u periodu menopauze, klinička ispitivanja su pokazala da primena mleča smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su razdražljivost, depresija, znojenje.
Kod muškaraca mleč povećava prokrvljenost prostate, smanjunjje otok,podstiče polnu aktivnost.
Kontraindikacije za primenu mleči: alergija na matični mleč,infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde.Alergijske reakcije manifestuju se u obliku ekcema,intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme , anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih.
Savetuje se korišćenje matične mleči sportistima jer povećava telesnu izdržljivost, smanjuje zamor, podiže nivo energije.
U pedijatriji se preporučuje kod bolesne i iscrpljene dece. Kod hipotrofične dece dat, već posle 7 dana registruje se povećanje telesne težine, bolji apetit i san (Lebedeva / 1959, Rosak / 1960 ).
Kod žena se preporučuje u periodu menopauze, klinička ispitivanja su pokazala da primena mleča smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su razdražljivost, depresija, znojenje.
Kod muškaraca mleč povećava prokrvljenost prostate, smanjunjje otok,podstiče polnu aktivnost.
Kontraindikacije za primenu mleči: alergija na matični mleč,infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde.Alergijske reakcije manifestuju se u obliku ekcema,intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme , anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih.
Mleč se koristi –svež 200-600mg pod jezik, liofiliziran 130- 200 mg preventivno, terapijske doze su mnogo više. Isključivo se savetuje korišćenje pod jezik (sublingvalno). Mogu se koristiti injekcije matične mleči ili se aplikuje kroz kožu (elektroforeza i jono foreza). Zbog svog sastava ulazi u sastav mnogih krema za negu lica i tela.Čuvanje i konzerviranje mlečiMleč je veoma nestabilan, osetljiv na toplotu, kiseonik, kiseline,metale, svetlost. Nestabilnost potiče od enzima koji u vodenoj fazi nastavljaju sa katalitičkom razgradnjom visokomolekularnih belančevina, masti.
Nakon vađenja iz matičnjaka stavlja se u bočice od tamnog stakla, hermetički zatvori i čuva u zamrzivaču.
Higijenski uslovi rada i higijenske posude su minimalni zahtev. Može da se konzervira u 40- 45% alkoholu u odnosu 1:20 ili 13,5 %fermentiranij medovini.
Zaključak–kod odraslih dat preventivno stvara bodrost, raspoloženje, povećava otpornost prema bolestima.
Dat starijim osobama smanjuje rasejanost, umor,popravlja sluh i cirkulaciju u srcu i mozgu.Ako se savetuje deci voditi računa o strogim indikacijama. Terapiju sprovoditi pod kontrolom lekara.
Nakon vađenja iz matičnjaka stavlja se u bočice od tamnog stakla, hermetički zatvori i čuva u zamrzivaču.
Higijenski uslovi rada i higijenske posude su minimalni zahtev. Može da se konzervira u 40- 45% alkoholu u odnosu 1:20 ili 13,5 %fermentiranij medovini.
Zaključak–kod odraslih dat preventivno stvara bodrost, raspoloženje, povećava otpornost prema bolestima.
Dat starijim osobama smanjuje rasejanost, umor,popravlja sluh i cirkulaciju u srcu i mozgu.Ako se savetuje deci voditi računa o strogim indikacijama. Terapiju sprovoditi pod kontrolom lekara.
Ako se konzervira u medu , neophodno je da se med pripremi da se u njemu unište enzimi ,zatim se primenjuje odnos 1:10 , 1:20 , ili 1:50.
Mleč može da se konzervira u laktozi 1:4 u glukozi 1:20.
Njegova stabilnost se postiže oduzimanjem vode.Liofilizacija je metoda kada se mleču na niskim temperaturama oduzima voda i pretvara u prah .
Dr Verica Milojkovic
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
web: www.apiterapija.rs