Statistički podaci zabeleželi su da je ishrana današnjeg čoveka najnezdravija u istoriji čovečanstva. Ubrazan tempo života u savremenom svetu naterao je većinu ljudi da se nepravilno hrane (preskakanje obroka, brza hrana, nedovoljan unos voća i povrća, previše zastupljena masna i pržena proteinska hran). Na ovaj način organizam ostaje bez važnih vitamina i minerala, koji su neophodni za očuvanje zdravlja.To je već dovoljan razlog za alarm. Moramo potražiti pomoć od prirode i pčele .
Među prirodnim suplementima važno mesto zauzimaju pčelinji proizvodi.(med polen , perga, matični mleč, propolis ). Svi pčelinji proizvodi su jako lekoviti , hranljivi, posebno perga je, pored matičnog mleča, najlekovitiji i najskuplji proizvod pčela. Ona je u stvari fermentisan polen, 10 puta hranljivija nego običan polen. Gotova je hrana za pčele, istovremeno izvanredna hrana za čovekov organizam.
Perga sadrži preko 100 vrsta različitih gljivica, preko 80 vrsta
kvasca, preko 40 vrsta bakterija i sve ono što sadrži sakupljeni polen sa
cvetova biljaka, a to su belančevine, vitamini, minerali.
Predstavlja nezamenjiv
dodatak svakodnevnoj ishrani, obiluje kvalitetnim belančevinama, svim
nezamenjivim aminokiselinama, ugljenim hidratima, masnim kiselinama, vitaminima
B grupe, vitaminima K, E, D, C, posebno vitaminom P (Rutin), provitaminom A
(Karotin), različitim mineralima i oligoelementima (posebno kalijumom i
gvožđem), eteričnim uljima, enzimima, pigmentima i drugim biološki aktivnim
prirodnim materijama.
Dobijena savršenim balansom biljnog i
životinjskog sveta, perga je jedina poznata prirodna hrana koja sadrži sve
bitne hranljive materije potrebne za savršeno zdravlje čoveka. Nijedan produkt, bilo u prirodi ili
veštački sintetisan nema toliko izraženu biološku aktivnost. Teško će bilo kome poći za
rukom da ukrade taj recept od pčela. Zbog svega toga, perga ce jos dugo
ostati izvanredan, neprevaziđeni, jedinstveni, isključivo pčeljini proizvod.
Upotreba perge je veoma značajna u
ishrani dece , sportista fizičkih i umnih radnika , osoba u trećoj
životnoj dobi, jer popravlja opšte psihofizičko stanje organizma, naročito u
slučaju povećanih fizičkih napora. Eksperimenti
su pokazali da životinje kojima
je dodavana perga u ishranu jedu 15-20% manje od svog uobičajenog obroka, ali
se i dalje normalno razvijaju i istovremno im se popravlja kvalitet mesa. Ovo
govori da je moguće sprovođenje dijeta za mršavljenje kod
ljudi uz dodatak perge bez bojazni od neželjenih posledica uz istovremeno
poboljšanje zdravstvenog stanja organizma.
U
pergi je dosada otkriveno 50 enzima : katalaza,
amilaza, dijastaza, invertaza, fosfataza, ribonukleaza, peroksidaza. Ono što pergu posebno razlikuje od polena je postojanje slobodnih
amino kiselina . Slobodne aminokiseline su
osnovne komponente telesnih albumina i imaju veliki značaj za deobu i
formiranje ćelija. Zato je upotreba perge veoma značajna kod svih procesa rasta
kao dodatna hrana, kako u ishrani dece u razvoju, tako i za odrasle u oporavku
posle dugih i teških bolesti.
. Pored toga, polivitaminski
karakter ovog pčelinjeg proizvoda ima i terapeutsko dejstvo
Njeno korišćenje jača imunološki
sistem organizma i doprinosi smanjenju umora. Koristi se u lečenju kolitisa,
hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja prostate i impotencije, kod
bolesti koje su vezane za jetru i njenu funkciju
Perga sadrži antianemični faktor i
ima jako antiseptičko dejstvo protiv velikog broja patogenih bakterija. Pomaže
kod poremećaja memorije, naročito starijih osoba. Primenjuje se prilikom
smetnji u radu srca, gastritisa, poremećaja u radu žlezda sa unutrašnjim
lučenjima, čira na dvanestopalačnom crevu, smanjenog libida, muške sterilnosti,
prilikom raznih alergija, gripa, alkoholizma…
Koristi se u sklopu terapije u
lečenju obolelih krvnih sudova, radi sprečavanja arterioskleroze, upale moždane
kore, kod nervnih i psihičkih oboljenja, kada je narušen rad endokrinog sistema
i za sprečavanje krvarenja., perga se stavlja pod jezik 4-5 puta dnevno po 1
gram. .Preventivne doze perge za odrasle 2 grama dnevno, a za decu 0,5
grama. Čistu pergu ili pomešanu sa kristalisanim medom, ne treba gutati već
pustiti da se lagano topi u ustima i klizi u želudac. Isto pravilo zadržavanja
u ustima važi za pergu u kristalisanom medu.
Unesite savršenstvo prirode
I pčele u Vaš organizam.
Dr Verica Milojković
Specijalista opšte medicine /
Licencirani apifitoterapeut
Predsednik Srpskog Apiterapeutskog
Društva
Predsednik komisije za apiterapiju
SPOS-a
Predsednik
komisije za edukaciju iz apiterapije “INTERNATIONAL FEDERATION of
APITHERAPY” (IFA)
W www.apiterapija.rs
Blog http://drvericamilojkovic-apiterapija.blogspot.com/
FB https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic
W www.apiterapija.rs
Blog http://drvericamilojkovic-apiterapija.blogspot.com/
FB https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic