четвртак, 26. децембар 2013.

POLEN - eliksir zdravlja i dugovečnosti!

Od davnina polen privlači pažnju tradicionalne medicine i uveliko se koristi kao terapijsko sredstvo za lečenje mnogih bolesti.

Polen sadrži 240 korisnih supstanci, koje su potrebne organizmu za normalan tok biohemijskih procesa. Takođe, polen sadrzi 50 biološki aktivnih supstanci: belančevine, minerale, skoro sve vitamine, antibiotike, biljne hormone, enzime i mnoge druge elemente, koji su pravo blago za ljude.

Brojni naučnici istrazivali su uticaj polena na ljudski organizam, prema kojima je utvrđeno njegovo blagotvorno dejstvo na metabolizam, uključujuci ukupnu aktivnost želuca. Poseduje blagotvorno dejstvo na gastrointestinalni trakt čoveka.
  • Reguliše funkciju creva, povećava sadržaj hemoglobina u krvi.
  • Poboljšava stanje bolesnika sa hronicnim hepatitisom i normalizuje rad jetre.
  • Polen jača kapilare (posebno moždanih sudova), snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak.
  • Koristan je kod poremećaja mikrocirkulacje, usporavanja rada srca, kod glaukoma, ekcema, psorijaze, kod normalizacije psihe.
  • Polen u kombinaciji sa medom (1:2 dela meda) uspešno se koristi za lečenje hipertenzije, kao i kod bolesti nervnog i endokrinog sistema.
  • Koristan je za jačanje imuniteta, posle teških bolesti i pacijentima u postperativnom periodu.
Polen u kombinaciji sa drugim lekovima povećava njihovu efikasnost, dozvoljava nam smanjiti dozu, a ponekad i zameniti njih.
Polen poseduje veliki uticaj na imuni sistem čoveka, jača ceo organizam i povećava njegovu odbrambenost prema bolestima i infekcijama.

Dnevna doza polena za odrasle ljude je 1 čajna kašikica.
Uveče, zalijte 1 kašiku polena sa pola čase vode, poklopite tacnom i ostavite do jutra.
Preko noci polen se potpuno rastvara u vodi. Popiti ujutru na prazan stomak. Polen ne poseduje kontraindikacije i moze da se koristi stalno. Posle svaka 3 meseca, napraviti pauzu 2-3 nedelje. 
Za muskarce koji boluju od slabe prostate je nezamjenjiv, dobar izvor proteina, vitamina, amino-kiselina, za jačanje imunog sistema kod dece i odraslih, vraća snagu, za bolju probavu, nezamenjljiv kod anemije i jos mnogih drugih oboljenja.
Onima koji nisu alergicni na med, preporučujem odličnu kombinaciju polena i meda.
Med i polen eliksir zdravlja i dugovecnosti. Lek za jačanje imuniteta i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.
Preporučuje se zdravim i osobama posle preležanih teških bolesti, operacija, hemioterapija.
100 gr samlevenog (isitnjenog) polena pomesati sa 500 gr meda do formiranja homogene smese
Smesu staviti u čistu staklenu teglu. Smesa je spremna za upotrebu.
Za odrasle – uzimati 2 puta dnevno po supenu kašku, pola sata pre obroka. Za decu – 2 čajne kašičice.
Konzumirati jedan mesec, dva puta godisnje. Prethodno, dobro promešjte smesu. 

Dr VERICA MILOJKOVIĆ
Speijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825

понедељак, 23. децембар 2013.

APITERAPIJA - Tradicionalni recepti lepote!

Više od 2.000 godina ljudi koriste med za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, a apiterapija može da pomogne svima bez obzira na životnu dob.

Apiterapija odavno i vec dugo dokazana u kozmetologiji. Nije tajna da svi pčelinji proizvodi blagotvorno deluju na ljudski organizam. Danas u prodavnicama i apotekama postoje kozmetički proizvodi koji sadrže med i druge pčelinje proizvode. Međutim, mnoge žene daju prednost prirodnim preparatama i tradicionalnim receptima lepote.
  
Med je blagotvorna namirnica koja se od davnina koristi kako u ljudskoj ishrani, tako i u kozmetici. Što se tiče maski za lice na bazi meda, postoji nekoliko načinana koji ovu namirnicu možemo koristiti.

Med je možda i najkvalitetnija i najkorisnija maska za lice, jer obnavlja kožu, štiti je od stvaranja pega i fleka, ublažava postojeće bore i odlaže nastanak novih. No, pođimo redom. Ono što je najvažnije, naravno, jeste da se maske stavljaju na očišćeno lice, možda najbolje posle tuširanja, kad je koža opuštena a pore otvorene, i što je takođe važno, kad imamo nekoliko minuta samo za sebe.

Za sve maske važi da se ne nanose na područje oko očiju (poželjno je na oči staviti kolutove krastavca ili krompira tokom delovanja maske, ili pak tufere natopljene čajem od kamilice).

 1.  Čisti med
Najjednostavnije i najlakše je na očišćeno lice naneti debeo sloj meda. Vrsta meda nije važna, ali je bitno da se med nije ušećerio, jer ako jeste, bez obzira na to što su mu hranljivi sastojci nepromenjeni, neće ga biti moguće razmazati. Med slobodno nanesite i na usne - ne postoji bolji način da se regerišu ispucale usne. Ostavite ovu masku na licu dvadesetak minuta, a zatim je isperite mlakom vodom. Ova maska je dobra za sve tipove kože, a koži daje baršunast izgled i osvežava je.

2. Maslinovo ulje i med za suvu kožu 
Ukoliko vam je koža lica izrazito suva i sklona perutanju, jednu supenu kašiku ulja i jednu supenu kašiku meda dobro izmešati i tom smesom namazati očišćeno lice, osim područja oko očiju. Isprati mlakom vodom nakon dvadeset minuta. 
Druga varijanta, nažalost nama ne tako pristupačna, za osobe sa suvom kožom jeste da se izgnječi malo zrelog avokada sa kašikom meda.

3. Med, belanca i limunov sok za masnu kožu 
Ovu masku, iako nosi preporuku za masnu kožu, mogu jednako da koriste i osobe sa kombinovanim i normalnim tipom kože lica. Belance se umuti, u njega se doda nekoliko kapi limunovog soka i jedna kafena kašičica meda. Ova maska, osim za regeneraciju umorne kože, odlična je i za depigmentaciju kože koja je sklona sezonskim pegicama. 
Za upaljenu kožu i kožu sklonu aknama, prema podacima samih korisnika sa nekoliko američkih sajtova, odlično je isprobati masku sa aspirinom: tableticu-dve aspirina izmrviti, dodati tri kapi vode, tri kapi maslinovog ulja, pa smesi dodati kašiku meda i sve to staviti na očišćeno lice. Isprati posle 15 minuta. 

4. Banane i med za blistav ten 
Pola banane (što zrelija, to bolja) dobro izgnječiti i dodati u smesu jednu kašičicu meda. Naneti na čisto lice i isprati mlakom vodom posle dvadeset minuta. Koža će garantovano zablistati. Ova maska je dobra i za smirivanje upaljene kože i kože sklone bubuljicama. 

5. 2 u 1 maska: čisti i hrani kožu

Dve kašike ječmenog brašna pomešati sa kašikom meda i jednim žumancetom. Naneti na lice i posle dvadeset minuta prvo laganim kružnim pokretima ukloniti masku, a ostatak isprati mlakom vodom. 

Dr VERICA MILOJKOVIĆ
Speijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825