петак, 23. август 2013.

APITERAPIJA DEPRESIJA


Po švedskom psihologu Hajncu Lejmanu mobing podrazumeva psihički teror u poslovnom životu i odnosi se na neprijateljsku i neetičku komunikaciju i maltretiranja, koja su usmerena na sistematičan način od jednog ili više pojedinaca, uglavnom prema pojedincu, koji je zbog toga stavljen u poziciju u kojoj je bespomoćan i u nemogućnosti da se odbrani.


Svako zlostavljanje, pa tako i ono na radnom mestu, nosi rizik trajnog oštećenja zdravlja. Intenzitet i vrsta posledica zavisi od 
1) Intenziteta mobinga, 
2) Dužine trajanja, 
3) Karakteristika žrtve







ZDRAVSTVENE SMETNjE I SIMPTOMI
  1. Promene na socijalno - emocionalnom nivou.
    Poremećaji raspoloženja kao što je depresija, anksioznost, krize plača, osećaj depersonalizacije, napadi panike, socijalna izolacija, emocionalna otupelost.
    Prema istraživanju  Staffordshire University, sprovedenom u Velikoj Britaniji 75,6% žrtava mobinga pati od depresije i ima pad samopoštovanja.
  2. Promene na telesno – zdravstvenom nivou – glavobolje, poremećaji spavanja, vrtoglavica, nestabilnost, osećaj pritiska u grudima, nedostatak vazduha. 
  3. Promene u ponašanju (poremećaji ponašanja) – agresivnost, pasivizacija, poremećaj hranjenja, korišćenje alkohola, cigareta, lekova.

Apiterapija depresija

Lekovi za lečenje depresije su antidepresivi.

Pored ordinirane terapije od strane psihijatra, korišćenje pčelinjih proizvoda (med, cvetni prah, matični mleč) kao pomoćnih lekovitih sredstava dalo je ohrabrujuće rezultate.

Apiterapija je komplementarna naučna disciplina i predstavlja spoj oficijelne medicije i naučno dokazanih iskustava o lekovitim svojstvima pčelinjih proizvoda.

Med se preporučuje depresivnim bolesnicima iz sledećih razloga:sadrži proste šećere glukozi i fruktozu. Glukoza je potrebna za normalno funkcionisanje moždanih ćelija. Med ima okreprujuće dejstvo na nervne ćelije, popravlja njihovu ishranu i proces oksidacije i neutralizacije otrova.

Kao rezultat tretmana, san postaje miran, smanjuje se razdražljivost, stvara se osećaj bodrosti. 
Med održava jonsku ravnotežu što popravlja funkcije nervnih ćelija.
U medu je fosfor jako bitan za nervne ćelije stručnjaci kažu bez fosfora nema mišljenja. 
Terapijske doze su 1-2g  kg/tt.
Savetuje se med sa većim sadržajem eteričnih ulja od lavande, valedijane, poljski, livadski.






MATIČNI MLEČ -  predstavlja pomoćno lekovito sredstvo.

Mleč je nedan od najsavršenijih proizvoda prirode. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih za mleč. Sadrži sve elemente potrebne za rast i razvoj
Glavni predstavnici  šećera u mleču su glukoza i fruktoza, spadaju u grupu redukovanih šećera koje ćelija direktno prima i koristi kao energetski materijal. Sadrži sve esensijalne aminokiseline,vitamine, minerale, enzime, hormone.

Mleč smanjuje uznemirenost, popravlja raspoloženje, povećava životnu aktivnost, popravlja san, apetit. Uravnotežava aktivnost vegetativnog nervnog sistema. Vitamini B - kompleksa posebno pantotenska kiselina kojom obiluje mleč ima stimulišuće i tonizirajuće dejstvo. Mleč zahvaljujući svom hemijskom sastavu predstavlja za nas organizam prirodni biostimulator. Mleč  je prirodni izvor acetilholina u cistom obliku- neurotransmitera supstance koja služi za prenos impulsa.

POLEN - CVETNI PRAH

Polen je koncentrat belančevina,vitamina, minerala,enzima, esencijalnih amino kiselina, hormona, ugljenih hidrata, masti. Sadrži sve što je potrebno za život.
  • Polen primenjen u malim dozama zajedno sa antidepresivima  kod depresivnih pacijenata dao je odlične rezultate po izveštaju Španskog psihijatra dr Liopisa Pareta /1974/,delovao je kao antidepresiv i sedativ.
  • Polen bagrema i lipe ima sedativni efekat.
  • Polen ima anabolični efekat-popravlja apetit
Utiče na sintezu endorfinu sličnih supstanci. Doze su od 20-40g u zavisnosti od težine kliničke slike i starosti pacijenta.


http://www.stetoskop.info/Apiterapija-depresija-4803-s9-content.htm