понедељак, 13. јул 2020.

BUDITE OTPORNIJI UZ MED

BUDITE OTPORNIJI UZ MED






Prelazak iz jednog godišnjeg doba u drugo u našem organizmu pokreće mnoge prirodne odbrambene mehanizme koji nas štite od štetnih faktora okoline i na taj način sprečavaju nastanak bolesti.U štetne faktore ubrajamo mnoge fizičke, hemijske, biološke nokse. U  faktore rizika koji ugrožavaju naš imuni sistem ubrajamo:stalni stres,  nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, previše nikotina i alkohola, hronične bolesti, noćni rad, mnogobrojni mikroorganizmi (bakterije, virusi ,gljivice) kao i štetni produkti metabolizma koji se gomilaju u organizmu i dovode do oštećenja ćelija i pada imuniteta.
I pored delovanja svih ovih faktora mnogi ljudi ostaju zdravi.
Šta je to u oganizmu pojedinaca što ih čini posebnim?
Odgovor je otpornost organizma - imunitet.
Potiče od latinske reči”IMMUNITAS” što u prevodu znači otpornost tj sposobnost organizma da se brani od štetnih materija (antigena).
Postoji nespecifični i specifični imunitet.Nespecifični ili prirodni imunitet-predstavlja otpornost sa kojom se radjamo, ne stiče se tokom života i može se modifikovati pod uticajem spoljne sredine kao i posle uzimanja mnogih lekova.Čine je spoljašnja i unutrašnja barijera , fagocitoza .Specifični ili stečeni imunitetorganizam stiče se stvaranjem antitela nakon ulaska odredjenog antigena u organizam.
Prva brana nespecifične odbrane čini- zdrava koža.Nespecifičnoj odbrani pripada i sluzokoža koja ima slabiju odbramenu ulogu od kože tanja je i manje otporna na dejstvo hemijskih, mehaničkih i bioliških faktora.Trepljasti epitel organa za disanje ima važnu ulogu u nespecifičnoj odbrani kao i refleks kašlja - odbrambeni mehanizam kojim se organizam brani od štetnog faktora.
Naš organizam se brani i unutrašnjom barijerom koju sačinjavaju ćelijski elementi limfnih čvorova i limfnih sudova slezine.Slezina igra značajnu ulogu kao organ filtracije jer svojim fagocitnim ćelijama odstranjuje štetne agense.Jetra kao unutrašnja barijera  glavna laboratorija čisti naš organizam a bubrezi kao organi za izlučivanje eliminišu štetne materije.
 Osobe koje se pravilno hrane i imaju  pravilan dnevno- noćni ritam (danju rade a noću se odmaraju) imaju dobar odbrambeni sistem i prkose mnogim uzročnicima bolesti.Kod osoba kod kojih su ovi principi zdravog života izmenjeni, njihov imuni sistem ne može da da pravilan odgovor i bolest je tu.
Kako ojačati naš imuni sistem
Naš imuni sistem jačaju mnoge stvari.Hrana na prvom mestu, čist vazduh, uredan način života, dobar san , fizička aktivnost .Na raspolaganju su nam daleko poznati pčelinji proizvodi: med, cvetni prah, propolis, matična mleč.Med zahvaljujući svom hemijskom sastavu odnosu vitamina, minerala, fermenata,prostih šećera, utiče na formiranje svih krvnih elemenata kako crvene tako i bele loze koji imaju zaštitnu ulogu jer poseduju sposobnost fagocitoze (proždiranja ) neprijatelja,bela krvna zrnca su naši “zdravstveni vojnici”Svakodnevno upotreba meda jača imunobiološku sposobnost organizma da se brani od virusa I bakterijaSvaki novi dan započeti kašičicom meda rastvorenom u čaju ili vodi koja nesme biti toplija od 37-40oC jer se u protivnom uništavaju najvredniji sastojci meda.. MED- kao imunostimulans nezamenljiva prirodna hrana,predstavljaslatku sirupastu ili kristalisanu aromatičnu materiju nastalu sakupljanjem cvetnog i vancvetnog nektara. 

Fizička svojstva meda 
Sveži med je gusta polutečna masa koja postepeno kristališe.Brzina kristalizacije zavisi od odnosa šećera glukoze i fruktoze kao i  temperature na kojoj se med čuva.Med sa većim % glikoze brže kristališe sa većim % fruktoze sporije.Kvalitet nekristalisanog i kristalisanog meda je potpuno isti Med je higroskopna materija-upija vlagu čuvati ga na prohladnom mestu u staklenoj ambalaži.
Sastav meda
Med je bogat ugljenim hidratima najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom 75-85% koji,predstavljaju energetski materijal, brojnim enzimima skoro svim vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, organskim kiselinama koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija..Biljni antibiotici u medu imaju antimikrobna svojstva koja se gube ako se med stavi u vrelo mleko ili čaj.Medom se leče i neke virusne infekcije-herpes usana.
Ko može da koristi med
Treba ga davati deci od navršene prve godine života .Početi sa bagremovim medom I to 1gr na kg/tt.To obezbedjuje zdravlje I vitalnost, bolji rast I napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera med ne oštećuje zube već čuva kalcijum zuba I sprečava karijes. Med je podjednako bitan I za srednjoškolsku omladinu I studente , daje energiju krepi organizam,popravlja koncentraciju I pamćenje.Savetuje se fizičkim I umnim radnicima, povećava izdržljivost, reguliše rad srca I krvotoka.Sportistima daje eneriju, uvećava mišićnu masu I omogućava vrhunske rezultate.Jako je bitno korišćenje u trećoj životnoj dobi, intenzivira razmenu materija u srcu mozgu I jetri.
MED kao lekovito sredstvo
Kao imunomodulator-za povećanje otpornosti  savetuje se nektarski med 0,5-1 gr na kilogram telesne težine rastvoren u čaši vode ½ h pre jela.Ako se želi direktno dejstvo na sluzokožu  kod infekcija grla koristi se kristalisani med na svaka 3h po 1/4. kaf. kašičice –polako se  otapa u ustima,
Antioksidativno svojstvo meda –redovna upotreba meda podiže nivo antioksadativnih materija u ljudskom organizmu.Ovu aktivnost imaju sve vrste meda ali najviše med od heljde i suncokreta a zatim kod tamnih vrsta livadskog meda. Redovna upotreba smanjue rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom (kardio-vaskularnih bolesti, neuro-degenerativnih bolesti,tumori,  katarakta , diabet,reumatoid artrit).
Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za 7% a povećava nivo korisnog HDL holesterola za 2%.
Kod GASTRITISA sa povećanim lučenje želudačne kiseline med se uzima 2 h posle jela rastvoren u čaši mlake vode na prazan želudac.Ako je gastritis praćen smanjenim lučenjem hlorovodonične kiseline, med se koristi 15 min pre jela rastvoren u čaši hladne vide.Savetuje se bagremov, med od nane, livadski, poljski.Kod upale debelog creva uzimati  1-2gr meda na kilogram telesne težine kastvorenog u 100 ml mineralne vode pre obroka 3x dnevno.Najbolji je med od nana, kestena, lavande.
MED kao probiotik – med deluje kao probiotik,stimuliše bakterije organa za varenje.Med povećava broj mlečnih bakterija (Lactobacilus acidofilus, Lactobacilus plantarum, Bifidus bakterija).Ove bakterije rastu u crevima I proizvode metabolite koji inhibiraju rast patogenih bakterija.
Kod anemija- malokrvnosti, koriste se tamne sorte meda  (tamna boja za bleda lica), livadski, poljski, šumski.Boja meda zavisi od količine mineralnih materija u njemu.Najbolji rezultati lečenja se dobijaju korišćenjem šumskog meda , koji sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste.Terapijske doze zavise od uzrasta, težine anemije I kreće se od 1-2gr na kg telesne težine.Med se rastvara u void I uzima na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna.Terapija traje od 3-6 meseci dok se ne  popune  depoi  gvoždja .
SRCE I KRVNI SUDOVI-Farmakološki sastav meda  je razlog da se preporučuje kod oboljenja srca kao lekovito sredstvo.Med jača umorno srce.Savetuje se med od lavande, nane, bagremov, livadski,poljski 1-2 gr na kg telesne težine , poreljen u 4 doze, rastvoren u čaši mlake vode1/2h pre jela.
ČUVAJTE SRCE – Živite zdravo, hranite se pravilno,bavite se fizičkim aktivnostima koristite med jedino na taj način zaštićite vaše srce od opasnosti koje ga vrebaju.
Kako koristiti  med
-rastvoren u čaši mlake vode ili držati što duže u ustima zbog brže resorpcije preko sluzokože.Preventivna doza 0,5-1g na kilogram telesne težine, lekovita  1-2 g. podeljenih u 3 doze 1/2h pre jela ili 2h posle jela kada ja želudac prazan.Najgori način uzimanja meda kada se proguta a zatim popije voda. ..Med ima veliku specifičnu težinu padne na dno želuca, pošto je higroskopan oduzima vodu sluzokoži I oštećuje .Takvim načinom uzimanja od  prisutnih šećera dobijamo kalorije I nista više
.
Uz med želim VAM dobro zdravlje.

Dr Jojriš kaže :
ČOVEČANSTVO ĆE ZABORAVITI NA MNOGE  TEŠKE BOLESTI KADA NA STOLU SVAKOG DOMAĆINSTVA BUDE STAJALA TEGLA MEDA.


Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
E-mail: vericamilojkovic@gmail.com   

web:     www.apiterapija.rs