среда, 8. јануар 2014.

GREJPFRUT I MED - Eliksir lepote i zdravlja koji sagoreva kalorije!

Posle praznika i bogate trpeze valja organizam očistiti od svih onih toksina koje smo hranom uneli. Evo jednog sjajnog recepta, koji će na pomoći da očistimo organizam a i sagorimo višak kalorija koje svakodnevno unosimo putem hrane.
Grejpfrut je poznat kao antioksidans i svom snažnom antibakterijskom delovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E kao i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, bakar i gvožđe.
Čudesni eliksir lepote i zdravlja
Potrebno:
- Jedan veliki zreli grejpfrut
- Jedna kašika meda (zavisno od ukusa)
Grejpfrut, po mogućnosti hladan (iz frižidera), iseći na pola i kašikom izvaditi pulpu.
Pulpu grejpfruta i med staviti u blender i izmiksati dok se masa ne ujednači. Gotovo!
Ovaj čudesni eliksir sadrzi u sebi korisne elemente:
1. Pektin, koji je doprinosi efikasnom izlučivanju viska holesterola (ako svaki dan jedemo grejpfrut, loš holesterol ćemo smanjiti za 15,5 odsto, a trigliceride za čak 27 odsto, pokazuju brojna istraživanja), snižava nivo insulina u krvi i normalizuje metabolizam.
2. Likopen, koji je pomaže u borbi sa toksinima i štetnim materijama u organizmu.
Nekoliko gutljaja ovog eliksira, posle ručka (sacekajte dvadesetak minuta posle jela), u stanju je da sagori skoro polovinu kalorija dobijenih tokom obroka.
Ima lekovito dejstvo na hipertenziju i bolesti kardiovaskularnog sistema.
Osim toga, grejpfrut sadrži brojne sastojke koji pomažu u borbi protiv prehlade, a dokazano je da sprečava pojavu pojedinih vrsta kancera i srčanih bolesti.
Ipak, imajte na umu da grejpfrut može da pojača delovanje nekih lekova, pa ukoliko uzimate redovnu terapiju, konsultujte se sa lekarom.




Dr VERICA MILOJKOVIĆ
Speijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825