среда, 18. септембар 2013.

MATIČNI MLEČ - prirodni biostimulator

Autor: dr Verica Milojkovic    





Matični mleč - prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator je jedan od najsavršenijih proizvoda pčela.

Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčimo mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi  5-6 g,  radilica samo 2 meseca.

Koristeći mleč, u sezoni polaže 2500 – 3000 jaja dnevno, što nadmašuje njenu težinu. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu ovog prirodnog biostimulatora na čovekov organizam.

Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja.

Biološka vrednost matičnog mleča pominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 do 5000g. Još od vremena Hipokrata poznata su lekovita svojstva mleča na ljude.


Hemijski sastav

Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze- zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih samo za mleč.

Mleč sardži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate.
Belančevine mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline.
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal.
Masti - nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča.
Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.
Od vitamina sadrži - vitamine B-kompleksa,  manje količine A, D, E, K.

Mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime,biotine, nukleinske kiseline, kolagen-supstancu koja usporava proces starenja, gonadotropne-polne hormone, koji deluju na endokrini sistem.
Kisele je reakcije pH 3,5 - 4,5, osetljiv na toplotu, svetlost, vlagu, vazduh, metale. Najsigurnije se  sačuvaju  njegova  lekovita  svojstva  liofilizacijom.

Mleč-prirodni biostimulator i bioregenerator –deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom.

U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija.  Mnogobrojne.kliničke studije pokazale su da mleč regeneriše ćelije endokrinog dela pankreasa.U mleču je prisutan peptid koji je veoma sličan insulinu, sličnog molekulskog sastava ima hormonsko dejstvo, reguliše iskorišćavanje glikoze.
Mleč regeneriše parenhim jetre, smanjuje odnos albumina i globulina koji je bitan u lečenju  obolenja jetre.


Mleč – prirodni imunomodulator

Proteinski sastav, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline povećavaju nespecifičnu i specifičnu otpornost organizma.
                                                                                                             
ANTIMIKROBNA SVOJSTVA- u mleču se nalazi moćan protein ROJALAZIN koji, delije na Gram + bakterije. Antimikrobnu moć posedune i nezasićena masna kiselina-10 HAD.

Antivirusna svojstva

- U razređenju 1:10 unistava virus gripa
- Moćno preventivno sredstvo protiv virusa herpesa, Epštajn - Barovog, koksaki i virusa hepatitisa.

Antitumorska aktivnost

Zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje tumorskih ćelija (Hronična limfocitna leukemija, Limfosarkom, karcinom Erliha). Ovaj efekat potiče od lipidne frakcije -10-HAD.

Mleč regiliše krvni pritisak delujući na simpatični i parasimpatični nervni sistem, dilatira koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića.Snižava ukupne lipide u serumu i reguliše LDL/HDL holesterol.

Kod  ARTRITISA  < bolove za 53% i  > pokretljivost zglobova ako se koristi najmanje 3 meseci, za ovaj efekat odgovorna je pantotenska kiselina.

Mleč i kvalitet života  

Povećava životnu aktivnost, umnu i radnu sposobnost, psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje. Otklanja zamor, povećava moć koncentracije i pamćenja, intenzivira razmenu materija i  usporava proces starenja.

Kontraindikacije za korišćenje mleči

Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
E-mail: vericamilojkovic@gmail.com   
web:     www.apiterapija.rs

недеља, 15. септембар 2013.

Tajne pčelinjih proizvoda


   tajne-pčelinjih-proizvoda
U saradnji sa prirodom, pčela nam nudi zdravlje. U svakoj košnici koja predstavlja prirodnu laboratoriju, pčela pravi remek dela prirode.

Pčelinji proizvodi predstavljaju pravo bogatstvo prirodnih šećera, vitamina, minerala, esencijalnih amino kiselina, enzima, belančevina, eteričnih ulja, biljnih antibiotika, hormona.


Med - hrana i lek

Predstavlja zlato prirode i zaboravljeno blago istorije. To je "najjeftinije" zdravlje koje možete danas kupiti. Reč je o slatkoj sirupastoj aromatičnoj materiji nastaloj sakupljanjem cvetnog i vancvetnog nektara. Pčela nektaru dodaje enzime koji složene šećere razgradjuju do prostih pri čemu se gubi veći deo vode.  Dobijeni nektar deponuje se u ćelije saća gde sazreva u med. Vancvetni nektar sakuplja se sa četinara, služi za dobijanje medljike meda jako tamne boje zbog visokog sadržaja mineralnih materija.

Fizička svojstva


Sveži med je gusta polutečna masa koja postepeno kristališe. Brzina kristalizacije zavisi od odnosa šećera glukoze i fruktoze u njemu i temperature na kojoj se med čuva. Med sa većim % glikoze brže kristališe, sa većim sadržajem fruktoze – sporije. Kvalitet kristalisanog i nekristalisanog meda je potpuno isti. Med je higroskopna materija, upija vlagu, zato ga treba čuvati  u staklenoj ambalaži van domašaja svetlosti i visoke temperature.

Sastav meda

Bogat je ugljenim hidratima, najviše prostim šećerima (75-85%), brojnim enzimima, vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, esencijalnim amino kiselinama. Sadržaj masti i belančevina je mali ali su i ove količine važne za pravilan razvoj dece. Prisustvo biljnih antibiotika–fitoncida med svrstava u prirodne antibiotike. Antimikrobna svojstva se gube ako se med  stavlja u vrelo mleko ili čaj. 

Pravilo za korišćenje meda


Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom i rastvara u čaši mlake vode i koristi ½ sata pre jela. Najgori način uzimanja meda  je kada se isti uzme kašikom, a zatim proguta i popije voda. Med poseduje veliku specifičnu težinu, te kada kao takav padne na dno želuca, pošto je higroskopan oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je. Takvim načinom uzimanja od  prisutnih šećera dobijamo samo kalorije i nista više.


Ukoliko želite da kontaktirate Dr Vericu u vezi lečenja, zakažite pregled u ordinaciji Medica Life.Ukoliko niste u mogućnosti da posetite ordinaciju, postoji mogućnost zakazivanja razgovora putem Skype-a!

Zakazivanje pregleda u Ordinaciji Medica Life
Jug Bogdanova 23 BeogradTel: 011 26 20 29 3,
Mob: 062 501 800 (interfon 10)

Radno vreme12 – 20h radnim danima
vikendom po dogovoru.

Email: info@medicalife.rs
Ukoliko želite konsutacije putem Skype-a, pošaljite vaše podatke i zahtev putem maila

vericamilojkovic@gmail.com