четвртак, 28. новембар 2013.

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA LIMUNOM!

Davno pre moderne farmakologije poznato je da se koristio limun kao lek.Tada se smatralo da je limun efikasno sredstvo protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana.

Iz iskustva ljudi su znali da limunom mogu da  dezinfikuje vodu ,a kasnije je  moderna nauka to potvrdila. Verovatno od tog starog običaja i potiče današnja praksa da vodu poslužujemo sa kriškom svežeg limuna.

Limunov sok je najpoznatiji izor vitamina C, ali ovaj Citrus sadrži i mnoga druga lekovita svojstva. On ne pomaže samo kod prehlada već i kod mnogih drugih bolesti. Skoro da ne postoji to što limun, tj limunov sok, ne može da poboljša, ispravi , izleči.

Nauka je dokazala da limun smanjuje rizik od srčanog udara, dokazano je njegovo antibakterisjsko i antivirusno dejstvo, zna se da pojačava imunitet, čak i da smanjuje rizik od nastanka kancera.

Preporuka lekara je da svaki dan započnete sa sveže isceđenim limunom u mlakoj vodi, da biste umanjili osećaj gladi, poboljšali varenje tj. probavu, i očistili jetru.

Limunovim uljem ćete stimulisati moždanu aktivnost, poboljšati koncentraciju i ukloniti umor, ukoliko sipate 4 kapi ulja u aromaterapijsku lampu, i zatim popiti času sveže limunade.

Ukoliko se borite sa gripom, kijavicom, običnom prehladom, veoma efikasan je čaj od limuna i limunada. Detoksikacija organizma limunom se odigrava zahvaljujuci tome sto Vitamin C sagoreva kalorije, pročišćava sistem za varenje, jača organizam i podstiče bubrežnu aktivnost. Bubrezi izlučivanjem suvišne tečnosti, eliminišu toksine iz tela.

Ova niskokalorijska namirnica usporava nagomilavanje masnoca,pomaze i pri odrzavanju idealne tezine.

100 gr limuna sadrži ukupno 19 kalorija, kao i mnogih drugih korisnih sastojaka.
Preporučuje se kao i sredstvo protiv komaraca, što je veoma interesantno, zatim za prirodno lečenje holesterola u kombinaciji sa celerom.

Najkvalitetniji limun je onaj sasvim zreo-težak za svoju veličinu a da ima tanku i glatku koru. Takođe treba da bude skroz žut, bez zelenih delova na kori. Duže ostaje svež, kada se čuva na sobnoj temperaturi nego u frižideru i do 5 dana. Nutricionisti i dijetolozi predlažu da povrće poput spanaća koji je izuzetno bogat sa gvožđem poprskamo limunom, jer ćemo tako poboljšati apsorbciju gvožđa.

Detoksikacija organizma limunom, jabukama i medom (recept)

1 kg jabuka isecite na kocke
prelijte vrelom vodom 1 litar
ostavite sa odstoji i da se prohladi 1h
dodajte sok od 2 cela limuna
dodajte 2 kašike meda
Lekoviti napitak piti tokom celog dana.


https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic

Нема коментара:

Постави коментар