I pored
delovanja svih ovih faktora mnogi ljudi ostaju zdravi.
Šta
je to u oganizmu pojedinaca što ih čini posebnim?
Odgovor
je otpornost organizma - imunitet.
Potiče
od latinske reči”IMMUNITAS” što u prevodu znači otpornost tj sposobnost
organizma da se brani od štetnih materija (antigena).
Postoji
nespecifični i specifični imunitet.Nespecifični
ili prirodni imunitet-predstavlja otpornost sa kojom se radjamo, ne stiče
se tokom života i može se modifikovati pod uticajem spoljne sredine kao i posle
uzimanja mnogih lekova.Čine je spoljašnja i unutrašnja barijera , fagocitoza .Specifični ili stečeni imunitetorganizam stiče se stvaranjem antitela nakon ulaska odredjenog antigena u
organizam.
Prva
brana nespecifične odbrane čini- zdrava
koža.Nespecifičnoj odbrani pripada i sluzokoža koja ima slabiju odbramenu
ulogu od kože tanja je i manje otporna na dejstvo hemijskih, mehaničkih i
bioliških faktora.Trepljasti epitel
organa za disanje ima važnu ulogu u nespecifičnoj odbrani kao i refleks
kašlja - odbrambeni mehanizam kojim se organizam brani od štetnog faktora.
Naš organizam se brani i unutrašnjom barijerom koju sačinjavaju
ćelijski elementi limfnih čvorova i limfnih sudova slezine.Slezina igra
značajnu ulogu kao organ filtracije jer svojim fagocitnim ćelijama odstranjuje
štetne agense.Jetra kao unutrašnja barijera
glavna laboratorija čisti naš organizam a bubrezi kao organi za
izlučivanje eliminišu štetne materije.
Osobe koje se pravilno hrane i imaju pravilan dnevno- noćni ritam (danju rade a
noću se odmaraju) imaju dobar odbrambeni sistem i prkose mnogim uzročnicima
bolesti.Kod osoba kod kojih su ovi principi zdravog života izmenjeni, njihov
imuni sistem ne može da da pravilan odgovor i bolest je tu.
Kako ojačati naš imuni sistem
Naš
imuni sistem jačaju mnoge stvari.Hrana na prvom mestu, čist vazduh, uredan
način života, dobar san , fizička aktivnost .Na raspolaganju su nam daleko
poznati pčelinji proizvodi: med, cvetni prah, propolis, matična mleč.Med zahvaljujući svom hemijskom
sastavu odnosu vitamina, minerala, fermenata,prostih šećera, utiče na
formiranje svih krvnih elemenata kako crvene tako i bele loze koji imaju
zaštitnu ulogu jer poseduju sposobnost fagocitoze (proždiranja ) neprijatelja,bela
krvna zrnca su naši “zdravstveni vojnici”Svakodnevno upotreba meda jača
imunobiološku sposobnost organizma da se brani od virusa I bakterijaSvaki novi
dan započeti kašičicom meda rastvorenom u čaju ili vodi koja nesme biti toplija
od 37-40oC jer se u protivnom uništavaju najvredniji sastojci meda..
MED- kao imunostimulans nezamenljiva prirodna hrana,predstavljaslatku sirupastu
ili kristalisanu aromatičnu materiju nastalu sakupljanjem cvetnog i vancvetnog
nektara.
Fizička svojstva meda
Sveži
med je gusta polutečna masa koja postepeno kristališe.Brzina kristalizacije
zavisi od odnosa šećera glukoze i fruktoze kao i temperature na kojoj se med čuva.Med sa većim
% glikoze brže kristališe sa većim % fruktoze sporije.Kvalitet nekristalisanog
i kristalisanog meda je potpuno isti Med je higroskopna materija-upija vlagu
čuvati ga na prohladnom mestu u staklenoj ambalaži.
Sastav meda
Med
je bogat ugljenim hidratima najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom
75-85% koji,predstavljaju energetski materijal, brojnim enzimima skoro svim
vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, organskim kiselinama koje blagotvorno
utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija..Biljni
antibiotici u medu imaju antimikrobna svojstva koja se gube ako se med stavi u
vrelo mleko ili čaj.Medom se leče i neke virusne infekcije-herpes usana.
Ko može da koristi med
Treba
ga davati deci od navršene prve godine života .Početi sa bagremovim medom I to
1gr na kg/tt.To obezbedjuje zdravlje I vitalnost, bolji rast I napredak,
otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera med ne oštećuje zube već
čuva kalcijum zuba I sprečava karijes. Med je podjednako bitan I za
srednjoškolsku omladinu I studente , daje energiju krepi organizam,popravlja
koncentraciju I pamćenje.Savetuje se fizičkim I umnim radnicima, povećava
izdržljivost, reguliše rad srca I krvotoka.Sportistima daje eneriju, uvećava
mišićnu masu I omogućava vrhunske rezultate.Jako je bitno korišćenje u trećoj
životnoj dobi, intenzivira razmenu materija u srcu mozgu I jetri.
MED kao lekovito sredstvo
Kao
imunomodulator-za povećanje otpornosti
savetuje se nektarski med 0,5-1 gr na kilogram telesne težine rastvoren
u čaši vode ½ h pre jela.Ako se želi direktno dejstvo na sluzokožu kod infekcija grla koristi se kristalisani med
na svaka 3h po 1/4. kaf. kašičice –polako se otapa u ustima,
Antioksidativno svojstvo meda –redovna upotreba meda podiže nivo antioksadativnih
materija u ljudskom organizmu.Ovu aktivnost imaju sve vrste meda ali najviše
med od heljde i suncokreta a zatim kod tamnih vrsta livadskog meda. Redovna
upotreba smanjue rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom
(kardio-vaskularnih bolesti, neuro-degenerativnih bolesti,tumori, katarakta , diabet,reumatoid artrit).
Dokazano
je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za 7% a povećava nivo
korisnog HDL holesterola za 2%.
Kod
GASTRITISA sa povećanim lučenje želudačne kiseline med se uzima 2 h posle jela
rastvoren u čaši mlake vode na prazan želudac.Ako je gastritis praćen smanjenim
lučenjem hlorovodonične kiseline, med se koristi 15 min pre jela rastvoren u
čaši hladne vide.Savetuje se bagremov, med od nane, livadski, poljski.Kod upale
debelog creva uzimati 1-2gr meda na
kilogram telesne težine kastvorenog u 100 ml mineralne vode pre obroka 3x
dnevno.Najbolji je med od nana, kestena, lavande.
MED kao probiotik – med deluje kao probiotik,stimuliše bakterije organa za
varenje.Med povećava broj mlečnih bakterija (Lactobacilus acidofilus,
Lactobacilus plantarum, Bifidus bakterija).Ove bakterije rastu u crevima I
proizvode metabolite koji inhibiraju rast patogenih bakterija.
Kod anemija- malokrvnosti, koriste se tamne sorte meda (tamna boja za bleda lica), livadski,
poljski, šumski.Boja meda zavisi od količine mineralnih materija u
njemu.Najbolji rezultati lečenja se dobijaju korišćenjem šumskog meda , koji
sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste.Terapijske doze
zavise od uzrasta, težine anemije I kreće se od 1-2gr na kg telesne težine.Med
se rastvara u void I uzima na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna.Terapija
traje od 3-6 meseci dok se ne
popune depoi gvoždja .
SRCE I KRVNI SUDOVI-Farmakološki sastav meda je razlog da se preporučuje kod oboljenja
srca kao lekovito sredstvo.Med jača umorno srce.Savetuje se med od lavande,
nane, bagremov, livadski,poljski 1-2 gr na kg telesne težine , poreljen u 4
doze, rastvoren u čaši mlake vode1/2h pre jela.
ČUVAJTE SRCE – Živite zdravo, hranite se pravilno,bavite se fizičkim
aktivnostima koristite med jedino na taj način zaštićite vaše srce od opasnosti
koje ga vrebaju.
Kako koristiti med
-rastvoren
u čaši mlake vode ili držati što duže u ustima zbog brže resorpcije preko
sluzokože.Preventivna doza 0,5-1g na kilogram telesne težine, lekovita 1-2 g. podeljenih u 3 doze 1/2h pre jela ili
2h posle jela kada ja želudac prazan.Najgori način uzimanja meda kada se
proguta a zatim popije voda. ..Med ima veliku specifičnu težinu padne na dno
želuca, pošto je higroskopan oduzima vodu sluzokoži I oštećuje .Takvim načinom
uzimanja od prisutnih šećera dobijamo
kalorije I nista više
.
Uz med želim VAM dobro zdravlje.
Dr Jojriš kaže :
ČOVEČANSTVO ĆE ZABORAVITI NA
MNOGE TEŠKE BOLESTI KADA NA STOLU SVAKOG
DOMAĆINSTVA BUDE STAJALA TEGLA MEDA.
Dr VERICA MILOJKOVIĆ
Speijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825
0112620293
063 384825
Predsednik Srpskog Apiterapeutskog Društva
Predsednik komisije za apiterapiju-“INTERNATIONAL FEDERATION of APITHERAPY”
Нема коментара:
Постави коментар