9. Multidisciplinarni Kongres Ishrana budućnosti
sa međunarodnim učešćem Novi Sad, SPENS, 19. - 20.10.2019.g REPUBLIKA SRBIJA
sa međunarodnim učešćem Novi Sad, SPENS, 19. - 20.10.2019.g REPUBLIKA SRBIJA
MED ZA ZDRAV ŽIVOT I DUGOVEČNOST
Verica Milojković
Verica Milojković
MED ZA ZDRAV ŽIVOT I
DUGOVEČNOST
Sažetak
rada
MED,
zlato prirode i zaboravljeno blagom istorije. Predstavlja srž prirode,
sok života biljaka.To je najjeftinije
zdravlje koje danas možete možete kupiti. Primena pčelinjih proizvoda u
preventivne i terapijske svrhe datira od vremena odkad postoji čovek o čemu
govore mnogi pisani dokumenti i crteži po pećinama koji govore da je čovek
oduvek koristio med kao hranu i lek. Sačuvani dokumenti drevnih civilizacija
Egipta, Grčke, Rima upućuju da je čovek jos tada cenio lekovita svojstva meda.
Hipokrat (460-377god p n.e.) navodi med kao antibiotic, antiseptic,
ekspektorans. Aristotel (384-322.god. p.n.e.) pripisuje lekovita svojstva svim pčelinjim proizvodima,
poznati lekar Galenus (130-210) koristio je med kao lek. Avicena je med
koristio za lečenje rana. O medu on piše: "Okrepljuje dušu, pomaže
probavu, oštri um , obnavlja pamćenje.
Istraživanja pokazuju da svakodnevno
korišćenje meda u dozi od jedne kašičice na dan obezbeđuje niz korisnih efekata
na ljudsko zdravlje. Sadrži lako usvojive proste šećere, minerale, vitamine,
esencijelne amino kiseline organske kiseline, biljne antibiotike, fitohormone,
enzime, masti, belančevine, do sada je dokazano prisustvo oko 300 materija ali
to nije konačan broj. Mogu ga koristiti deca od navršene prve godine, predškolsko i školsko
dete, trudnice i doilje, fizički i umni radnici, sportisti kao prirodni doping,
osobe treće životne dobi. Med poseduje antimikrobna, antimikotična,
antioksidativna svojstva koja potiču od polifenola u medu. Med je activator
imunog sistema, poseduje antianemična i antisklerotična svojstva.
Ključne reči: Pčelinji proizvod, med, ishrana, zdrav život
Uvod
Jedan od najvažnijih faktora za zdrav i kvalitetan život je zdrava
prirodna ishrana. To je pre svega hrana
uzeta u svom prirodnom obliku kakvu je stvorila priroda. Zdrava hrana je ona
koja pored zadovoljavanja nergentskih i gradivnih materija sadrži materije koje
čuvaju i poboljašavaju zdravlje čoveka.Savremena tehnologija prizvodnje hrane
je značajno izmenila prirodno okruženje čoveka, a posebno način ishrane, na koji
se naš organizam nije uspeo adaptirati, zbog čega nastaju mnoge bolesti. Brzi
životni tempo nameće neredovno i brzo konzumiranje hrane i ne retko se poteba
za hranom zadovoljava na ulici ili kiosku takozvanom brzom hranom, što
svakako ne predstavlja kvalitetnu ishranu. U današnje vreme uzimamo hranu
punu pesticida, herbicida, konzervansa, aditiva, hormona, antibitika i mnogih
drugih materija koje negativno utiču na
ljudsko zdravlje.
Zbog nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i stresa raširene
su mnoge bolesti u razmerama epidemija, kao što su bolesti srca i krvnih sudova
(visok krvni pritisak infarkt srca i šlog), maligne bolesti, šećerna bolest i
dr.
Sada je čovečanstvo postalo svesno posledica nepravilne ishrane i okreće se prirodi. Među prirodnim proizvodima važno mesto zauzimaju pčelinji proizvodi: med polen , perga, matični mleč, propolis. Za dobro zdravlje, raspoloženje, elan i negu kože, med i pčelinji proizvodi predstavljaju pravi izbor. Istražujući svojstva meda, zvanična medicina ga je označila kao hranu, koja bitno može da utiče na dužinu života.
.
MED KROZ ISTORIJU
U Egiptu, u kojem je započela istorija organizovanog pčelarstva, med je bio vrlo skupocen i cenjen kao vredna
namirnica i sredstvo za zaslađivanje svih vrsta jela. Nađen je u piramidama starog Egipta, gde je simbolizovao besmrtnost,
inicijaciju i ponovno rađanje, a sasvim je izvesno da ga je koristio i
praistorijski čovek.
Slike iz Abukira, koje datiraju iz
2.500. godine stare ere, svedoče da se još u to vreme u Zemlji faraona med
koristio u ishrani, medicini, kozmetici. U najstarijem sumerskom "Epu o
Gilgamešu" med se pominje kao sastavni deo Eliksira besmrtnosti, a slavni
Aristotel za njega kaže da je "destilovana rosa" koja pada sa zvezda.
U antičkoj Grčkoj med je bio na ceni. Spadao je među vrlo
važne namirnice od kojih su se pravila mnoga, posebno slatka jela, pa tako i
medenjaci koji su se pekli i u čast bogova, jer su med i pčele imale važnu
ulogu u grčkoj mitologiji. Pčele su važile kao glasnici bogova, a med kao hrana
bogova. I u Grčkoj se med polagao u grob kao simbol večnog života, i darovao se
bogovima i duhovima mrtvih.
. Filozof i lekar Hipokrat smatrao
je da su med, voda i vazduh lekovita sredstva za sve tegobe. Zbog toga se med
preporučivao za skidanje temperature, za zarastanje razlicitih povreda ili
lečenje gnojnih rana.
Med je važio i kao sredstvo za negu i postizanje lepote te vraćanje
energije, pa su se učesnici olimpijskih igara osvežavali medom koji je bio
razređen vodom. Grci su ušli u istoriju
kao prvi koji su se i teoretski počeli baviti pčelama i pčelarstvom, pa je tako
filozof Aristotel autor prve stručne knjige o uzgoju pčela.
I Rimljani su med darivali bogovima
i stavljali ga u grobove. Uzgoj i proučavanje pčela u starom Rimu smatralo se
delom opšteg obrazovanja i kulture, pa su se pčelama bavili ne samo
prirodnjaci, na primer Plinius, nego i mnogi slavni pesnici i istoričari, poput
Vergila i Ovida. Kao i u Grčkoj, i u
Rimu je med važio kao univerzalno sredstvo za lečenje, a preporučivao se i kao
afrodizijak i koristio protiv depresije. Med je bio cenjen i u srednjem veku, pa je i kod starih
Germana važio kao hrana bogova, koji su zahvaljujući njemu bili mudri, snažni i
besmrtni.
Med je bio redak i skupocen, pa se uništavanje košnica ili krađa meda iz obeleženih košnica kažnjavalo na
primer odsecanjem ruke, pa čak i spaljivanjem ili vešanjem za susedno drvo. med
je gotovo ceo srednji vek služio kao zaslađivač budući da je šećer, koji se u
Evropi pojavio tek u kasnom srednjem veku, bio redak i vrlo skup, pa su ga
mogli priuštiti samo najbogatiji slojevi društva. Iako se svakodnevna upotreba
meda u pripremanju hrane bitno smanjila do 17. veka, med je kao zaslađivač
potpuno istisnut tek u drugoj polovini 19. veka masovnom proizvodnjom
jeftinijeg i svima dostupnog šećera.
Albert Ajnštajn svojevremeno je utvrdio da bi u slučaju
nestanka pčela čovečanstvo moglo preživeti još samo četiri godine.
Med - hrana i lek
Med je slatka sirupasta aromatična materija nastala sakupljanjem cvetnog i vancvetnog nektara. Pčela nektaru dodaje enzime koji složene šećere razgradjuju do prostih pri čemu se gubi veći deo vode. Dobijeni nektar deponuje se u ćelije saća gde sazreva u med. Vancvetni nektar sakuplja se sa četinara, služi za dobijanje MEDLJIKE meda jako tamne boje zbog visokog sadržaja mineralnih materija. Prikupljeni nektar u mednom mehuru pčele sekretom svojih pljuvačnih žlezda otpočinju razlaganje složenih na proste šećere (fruktozu i glukozu). Taj proces razlaganja nastavljaju i prihvateljice unutar košnice u svom želucu. Kad prerada bude delimično završena u mednom želucu prihvateljica nektar biva deponovan u ćelije.
Tako med postaje jedina hrana u prirodi koja je već prerađena, te organizam čoveka tu materiju može iskoristiti na najadekvatniji način. Zato je i moguće da se gotovo svi hranljivi sastojci koje med sadrži apsorbuju još u ustima tj. bez odlaska u želudac. Pri ovome treba znati da se u toku pretvaranja nektara u med u organizmu pčela i sam nektar dodatno obogaćuje raznim fermentima, organskim kiselinama, hormonima i drugo. Zato i med u sebi sadrži više od stotinu raznih sastojaka koji su potrebni za život pčele pa i za ljudski organizam.
Nauka je ustanovila da med sadrži preko 300 dragocenih
sastojaka, od kojih su najvažnije aromatične materije (etarska ulja), biljne
boje (određuju ukus, aromu, i boju meda) i kiseline (mravlja, jabučna, vinska,
mlečna). Ove materije, uz određene fermente, prirodni su konzervansi meda. Energetska vrednost 100 g
meda je oko 1.5 kJ. Jedan kilogram meda ima hranljivu vrednost kao: 50 komada
jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg
povrća.
Tajne meda leže u
njegovom hemijskom sastavu
•
U. H. (glukoza i fruktoza
70 -80 %, saharoza 5 % 10 %
-medljika).
•
Belančevine (albumini i
globulini),
•
Lipidi - manje
količine.
•
Amino kiseline 17 -20 (od ukupno 22 )
•
Organske kiseline (oko 16 ).
•
Vitamini B1 ,B2, B6, biotin (H),
pantotenska (B3), nikotinska(PP), folna
kiselina (Bc ),
vitamini A,E,K,C.
•
Voda 18 -20 %
Boja meda je usko povezana sa ukusom i aromom. Svetlije vrste meda obično
su blažeg ukusa i blaže arome. Od naših
vrsta meda poznate su sledeće svetle vrste: bagremov, detelina, lipa, vrbolika, malina.
Tamnije vrste su: livadski med, zlatošipka, metvica i mnoge druge
vrste. Tamne su: heljda, crnuša, medljikovac i dr.
Treba da
se zna da kvalitet meda, kao i ostalih pčelinjih proizvoda, zavisi od kvaliteta
tla sa koga se nektar ubere. Nektar ubran sa degradiranih površina ( zemljište zatrovano hemikalijama…) ne može dati
kvalitetan med. Najkvalitetniji su oni koji su pčele ubrale na ekološki čistim područjima kao što
su udaljenija područja, šume, livade na većoj nadmorskoj visini.
Iako je med izvanredna hrana on se u našim uslovima veoma
slabo koristi u te svrhe. Dobro bi bilo
kad bi se bar koristio kao dopuna hrane tj. Kad bi ga
čovek u različitim dobima, posebno u detinjstvu i starosti, koristio
svakodnevno u malim dozama i na taj nacin u organizmu bi se obezbedila dovoljna količina svih hranljivih sastojaka
koja mu je svakodnevno potrebna. Sve napitke i slatkiše bolje je zaslađivati medom nego šećerom. Znači i profilaktičkom dozom meda možemo nadoknaditi
svaki nedostatak u ishrani.
Može se davati deci od navršene prve
godine života, najbolje je početi s bagremovim medom. Med obezbeđuje zdravlje i
vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog
šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Med je podjednako bitan i za školsku decu, studente
jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje.
Sportistima kao prirodni doping daje
energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate.
Novak Đoković najbolji teniser
sveta u svojoj knjizi "Servisom do
pobede" govori da svakodnevno unosi čašu mlake vode i dve kašike
meda sa Novog Zelanda koji proizvode pčele koje se hrane nektarom na Manuka
drveću.
Savetuje se fizičkim
i umnim radnicima, povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Jako je bitno korišćenje meda u trećoj životnoj dobi jer intenzivira
razmenu materija u srcu, mozgu i jetri. Pitagora
je doživeo duboku starost kao i Hipokrat, Lav Tolstoj i Bernard Šo zahvaljujući
tome što su svakodnevno koristili nektarski med. Poznato je da u jednoj od
najvećih skupina stogodišnjaka koji žive u reonu Kavkaza, med kao hrana ima
veoma istaknutu ulogu. Neki lekari se slažu da pored ostalih uslova ovi ljudi
treba da zahvale za svoj dug život u mnogome i obilnom konzumiranju meda.
Med je važna hrana za trudnice - treba ga
uzimati od samog začeća naročito
u prva tri meseca trudnoće, jer smanjuje mučninu i povraćanje, vraća raspoloženje, obogaćuje organizam dragocenim
sastojcima, otklanja umor, sprečava malokrvnost. Potreba za gvožđem u trudnoći
je dvostruko veća, savetuje se da se uzima tri puta dnevno, pola sata pre
jela, po jedna do dve kafene kašičice šumsko-livadskog meda, rastvorenog u čaši
mlake vode. Studije rađene u svetu pokazuju da uzimanje meda tokom trudnoće i
dojenja poboljšava somatske i intelektualne funkcije deteta.
Med poseduje antimikrobna, antimikotična,
antioksidativna svojstva koja potiču od polifenola u medu. 2004. godine je
zvanično dokazano da je med activator imunog sistema, poseduje antianemična i
antisklerotična svojstva.
Antimikrobne osobine mede
Baktericidna svojstva meda objašnjavaju se na razne načine..
Neki autori objašnjavaju ova svojstva
meda visokom koncentracijom šećera u njemu, drugi smatraju da ta svojstva
zavise od kombinovanog delovanja enzima i šećera. Utvrđeno je da pod uticajem
toplote i svetlosti dolazi do razaranja velikog dela antimikrobnih supstanci u
medu.
Prihvaćeno je shvatanje
da je antimikrobna aktivnost meda rezultat nagomilavanja vodonik-peroksida.
Vodonik-peroksid nastaje usled oksidirajućeg dejstva glukozooksidaze (enzim u
medu) na glukozu koja oksidiše u glukonsku kiselinu i tako se oslobađa
vodonik-peroksid. Između antimikrobne
aktivnosti i količine vodonik-peroksida postoji povezanost. Ukoliko se u
rastvorima meda više nagomilava peroksid
utoliko je jače izraženo antimikrobno dejstvo. Veza između baktericidnih svojstava i glukozooksidaze
objašnjava smanjenje inhibitorne aktivnosti pri zagrevanju i osvetljavanju
meda. Kao i svi enzimi, i glukozooksidaza
se pri zagrevanju denaturiše.
Iako je
med izvanredna hrana on se u našim uslovima veoma slabo koristi u te svrhe.
Dobro bi bilo kad bi se bar koristio kao dopuna hrane tj. kad bi ga čovek u različitim dobima,
posebno u detinjstvu i starosti, koristio svakodnevno u malim dozama i na taj
nacin u organizmu bi se obezbedila dovoljna količina svih hranljivih sastojaka
koja mu je svakodnevno potrebna. Sve napitke i slatkiše bolje je zaslađivati medom nego šećerom. Znači
i profilaktičkom dozom meda možemo
nadoknaditi svaki nedostatak u ishrani.Potrebno je poznavati sastav i kvalitet svih vrsta meda jer samo oni koji poznaju njegovu vrednost znaju zašto ga treba svakodnevno upotrebljavati. Med je jedna od retkih namirnica čiste prirodne hrane koja raspolaže mineralnim sastojcima u onim količinama koje su dovoljne da se sačuva organska ravnoteža.
Med je takođe jedna od retkih namirnica koja svoje sastojke ne gubi dugo što nije slučaj sa voćem i povrćem. On je i izvanredan posrednik-prenosna veza između različitih vitamina.
MED KAO LEK
Med u ulozi imunomodulatora - za povećanje otpornosti
savetuje se nektarski med 0,5-1gr na kilogram telesne težine rastvoren u čaši
vode ½h pre jela. Ako se želi direktno dejstvo na sluzokožu kod infekcija
organa za disanje, koristi se kristalisani med na svaka 3h po ½ kaf.kašičice,
da se polako otapa u ustima, ubija bakterije i smiruje nadražajni kašalj.
Medom protiv gastritisa - gastritis je praćen povećanim
lučenjem želudačne kiseline i tada se med uzima 2h posle jela rastvoren u čaši
mlake vode. Ako gastritis prati smanjeno lučenje hlorovodonične kiseline, med
sa koristi 15 min pre jela rastvoren u čaši hladne vide. Savetuje se bagremov,
med od nane, livadski, poljski.
Kod upale debelog creva uzimati 1-2gr meda na
kilogram telesne težine kastvorenog u 100 ml mineralne vode pre obroka 3x
dnevno. Najbolji je med od nane, kestena, lavande.
Med kao probiotik, stimuliše bakterije organa za
varenje, povećava broj mlečnih bakterija (Lactobacilus acidofilus, Lactobacilus
plantarum, Bifidus bakterija). Ove bakterije rastu u crevima i proizvode metabolite koji
inhibiraju rast patogenih bakterija.
Med kod anemija-malokrvnosti - koriste se tamne
sorte meda (tamna boja za bleda lica), livadski, poljski, šumski. Boja meda
zavisi od količine mineralnih materija u njemu. Najbolji rezultati lečenja se dobijaju korišćenjem šumskog meda,
koji sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste.
Med pomaže srcu i
krvnim sudovima - farmakološki sastav meda je razlog da se preporučuje kod
oboljenja srca kao lekovito sredstvo. Med jača umorno srce. Savetuje se med od lavande,
nane, bagremov, livadski, poljski 1-2 gr na kg telesne težine, podeljen u 4 doze,
rastvoren u čaši mlake vode 1/2h pre jela.
Med kao
zaslađivač životnih namirnica ima ogromnu prednost nad šećerom. Te
prednosti su sledeće:
- ne
nadražuje zidove želuca i creva,
- brzo
i lako se asimiluje , glukoza i fruktoza se bez varenja absorbuju u krv,
- upotrebljen
med brzo čoveka čini snažnim,
- pri
lečenju obezbeđuje veoma brži oporavak organizma,
- najlakši
je za pravilan rad bubrega,
- ima
laksativno (opuštajuće, smirujuće) dejstvo i
- deluje
smirujuće na nervni sistem.
Med može da bude tečan ili kašaste konzistencije, delimično
ili potpuno iskristalisan. Kristalizacija
je osobina svakog prirodnog meda. Samo potpuno čist, prirodni med, ima sposobnost kristalizacije.Pčelari znaju, i mali broj potrošača, da je pravom prirodnom medu
svojstveno da vremenom poprimi oblik polučvrstog stanja. Tada kažemo da je
kristalisao. Ova pojava događa se kada gukoza, jedan od tri glavna šećera u
medu, spontano počne da se izdvaja iz prezasićenog rastvora, gubi vodu
uzimajući oblik kristala, čvrstog tela pravilne strukture.
U medu se formiraju sitni kristali pravilnog oblika. Ovo je potpuno
prirodan proces koji ne utiče na smanjenje hranljive i biološke vrednosti meda.
Naprotiv, kristalizacija je dokaz
prirodnosti, jer falsifikovan med ne podleže ovom procesu. Kristalna forma rešetke učvršćuje ostale sastojke meda u
rastvoru čineći polučvrsto stanje.
Da bi došlo do kristalizacije neophodna je prezasićenost rastvora. Ona se
javlja zato što je u medu mnogo više šećera, više od 70 % u odnosu na vodu,
koja ima manje od 20%. Med kao produkt pčela ima veoma bogat i složen sastav i
kao namirnica mesto mu je na granici između hrane i leka. Glavni sastojci meda su šećeri koji čine oko 79% ukupnog
sadržaja. Na osnovu ovog podatka se i zaključuje da je to pre svega složena
energetska hrana.. Med se zato i može brzo apsorbovati u organizmu jer sadrži
visok procenat prostih šećera. U sastav meda ulaze i kiseline: glukonska,
mravlja, sirćetna, jabučna, limunska, ćilibarna i mlečna. U sastav meda ulaze i
min.materije: gvožđe, bakar, mangan, silicijum, hlor, kalcijum, kalijum,
natrijum, fosfor, aluminijum, magnezijum.Iako ih ima u malim količinama svaki
pojedinačni je od značajnog uticaja za poneke od vitalnih funkcija u čovečijem
organizmu. Na primer: prisustvo kalijuma i natrijuma omogućuje normalnu
jonizaciju i poboljšava rad nervnog sistema. Dalje, većina mikroelemenata koji se nalaze u medu
nalaze se u čovekovoj krvi. Dokazano je da od 24 mikroelementa u krvi 22 sadrži
med. Ne unošenjem nekih od ovih elemenata (gvožđe, kobalt...) narušava se
proces krvotoka. Navedenih mikroelemenata ima i u voću i u povrću.
Međutim, med je jedina prirodna tvorevina
koja sadrži gotovo 91% svih potrebnih materija za čovekov krvotok. Zato se i
njegovim malim količinama postižu izvanredni rezultati.
KAKO MED DELUJE NA ORGANIZAM
ČOVEKA?
• poboljšava opšte odbrandbene sposobnosti organizma - imunitet
• poboljšava cirkulaciju
• jača snagu srca i poboljšava srčani ritam (kardiotično i antiaritmičko dejstvo)
• blagotvorno deluje na probavni sistem
• poboljšava obnavljanje tkiva (regeneraciju)
• potpomaže obnavljanje krvnih elemenata (hematopoezu)
• deluje protiv bakterija, gljiva i protozoa (antibitičko dejstvo)
• poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma (detoksikacija)
• tonizirajuće deluje na nervni i mišićni sistem, jača umnu i fizičku aktivnost
• poboljšava rast i razvoj mladih, a produžava vek starih
• deluje protiv stresa
• najnovije saznanje je med deluje kao dijeta protiv prekomerne telesne težine
• poboljšava cirkulaciju
• jača snagu srca i poboljšava srčani ritam (kardiotično i antiaritmičko dejstvo)
• blagotvorno deluje na probavni sistem
• poboljšava obnavljanje tkiva (regeneraciju)
• potpomaže obnavljanje krvnih elemenata (hematopoezu)
• deluje protiv bakterija, gljiva i protozoa (antibitičko dejstvo)
• poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma (detoksikacija)
• tonizirajuće deluje na nervni i mišićni sistem, jača umnu i fizičku aktivnost
• poboljšava rast i razvoj mladih, a produžava vek starih
• deluje protiv stresa
• najnovije saznanje je med deluje kao dijeta protiv prekomerne telesne težine
DNEVNE POTREBE I NAČIN UPOTREBE
Preporučuje se da se med uzima svakodnevno, odrasli 30-100 gr. (jedna
kašika sadrži 30 gr meda,a kafena kašika 10 gr.) podeljeno u tri dela pre
svakog obroka , a deca 10-30 grama, rastvoren u mleku, soku ili vodi ili kao
čist. Pri uzimanju med treba što duže zadržati u ustima jer se preko sluznica u
ustima deo resorbuje i direktno prelazi u krv i na raspolaganju je ćelijama.
ZAKLJUČAK: Dan treba započeti kašičicom meda rastvorenoj
u čaši mlake vode, pre doručka to je infuzija za naš organizam. Med je bogat ugljenim hidratima najviše prostim šećerima glukozom i
fruktozom 75-85% koji, predstavljaju energetski materijal, brojnim enzimima,
vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, organskim kiselinama koje blagotvorno
utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija.Sadržaj
belančevina i masti je mali ali su ove količine bitne za normalan rast i razvoj
posebno dece. . Med konzumiran ujutru dat će vam snagu i energiju a uveče
pred spavanje uz mleko ili čaj pomoći će vama da imate bolji san.
Avicena o medu “Okrepljuje dušu, pomaže probavu, oštri um,
obnavlja pamćenje.”
Literatura :
1.
Apiterapija-Dr Stojmir Mladenov
2.
Pčele krilati farmaceuti – N. P. Jojriš
3. Pčele i zdravlje - Nijaz Abadžić,
4.
Med –Dr Sci Milanka Erski Biljić, Dr med Aleksandar Biljić Erski
5.
Pčelinji proizvodi hrana I lek Dr
Aleksandar Janković
Dr Verica Milojković
Specijalista Opšte Medicine / Licencirani
apifitoterapeut
Niš,
Republika Srbija
Нема коментара:
Постави коментар