петак, 20. децембар 2013.

PČELINJI VOSAK i njegova upotreba u narodnoj medicini!

Pčelinji vosak se koristi u narodnoj medicini gotovo isto toliko koliko i med. Poznato je da se u staro doba, posebno kod starih Slovena, nije polazilo na put bez malo meda i voska. Vosak je od davnina poznat i po tome što dugo drži sitost. 
Govori se da su ljudi u ratovima preživljavali tako što su danima žvakali po parče voska. No, vosak se ipak ne tretira kao hrana, već pretežno kao lek i kozmetičko sredstvo. Vosak ima svestranu upotrebu  u raznim industrijskim granama. On se smatra univerzalnom sirovinom, jer se može koristiti za oko 2.000 različitih namena. U praksi se najčešće koristi za izradu voštanih satnih osnova (čime se ubrzava i usmerava izgradnja pčelinjeg saća), zatim u proizvodnji sveća, u industriji kablova, tkanina, kože, hartije, aviona, automobila, u hemijskoj, staklarskoj i optičkoj indsutriji, u vajarstvu i slikarstvu, za spravljanje masti za parket itd. U poljoprivredi se koristi za spravljanje kalem voska.
U narodnoj medicini on se korisiti za spravljanje ljekovitih masti, flastera, kremova, voštano-mlečnih bonbona, izradu kozmetičkih preparata. U traumatologiji se koristi poslije skidanja gipsa. Vosak se, zatim, koristi kod opekotina, sportskih povreda i u plastičnoj hirurgiji. On, inače, širi krvne sudove i podstiče cirkulaciju krvi.
Čist ili u kombinaciji sa lekovitim biljem, od davnina se veoma uspješno koristi u narodnoj medicini. Upotrebljava se lokalno, a najčešće se stavlja na zglobove, kičmeni stub, krsta i sl.
Prepoznavanje prirodnog voska
Pri nabavci – kupovini voska, treba znati da, po kvalitetu, vosak može biti:
  • prvog kvaliteta, koji je bijele ili svjetložute boje, bez primjesa, prijatnog mirisa na med, dobijen iz saća sa okvira građevnjaka.
  • drugog kvaliteta, koji je žute do svjetlomrke boje, bez primjesa. On može biti malo neujednačen po boji, tamniji u donjem dijelu do 1/3 debljine.
  • trećeg kvaliteta, koji je sive, mrke ili tamnomrke neujednačene boje, sa tamnim slojem do 1/2 debljine formata. To je vosak dobijen prilikom prerade, oštećen vosak i presovan od voskovarine.
Smatra se da je vosak kvalitetniji ukoliko je svjetlije boje. Inače, prirodni vosak se poznaje po tome što pri zagrijevanju u vodi ispliva na površinu, dok se primese talože na dno suda ili lebde u vodi. Zatim, prirodni vosak (pčelinji) pri gnječenju pod prstima postaje elastičan ali ne i klizav, ne razmazuje se i pri razvlačenju se ne kida, pri žvakanju se ne lepi za zube, a pri struganju stvara spiralne listiće (šuške, trake), ujednačene i zrnaste strukture i odgovarajuće je svetložute do mrkožute boje, bez primesa sa strane. 

Pri udaru čekićem, prirodni vosak se rasprši, a pri hlađenju ima talasastu površinu i blago ispupčenje. Stavljen u vrelu peć, gori bez ostatka i odaje prijatan miris. Svako odstupanje od navedenih osobina ukazuje na falsifikovan vosak.

Do upotrebe – vosak se mora čuvati u prohladnim i suvim prostorijama.
Evo nekoliko načina upotrebe pčelinjeg voska.

VARENJE (poboljšanje varenja) – Žvakati voštanu masu pčelinjeg saća iz koga je isceđen med. Dobro je i za sluzokožu organa za disanje.
GRIP, NAZEB, SINUSI (preventiva) – Svakog dana prožvakati po zalogaj saća i uz svaki obrok uzeti po dve kašičice meda, vodeći računa i o pravilnoj ishrani.
GROZNICA  – U toku tri-četiri nedjelje svakog dana, tri puta po 10-15 minuta, žvakati parče čistog pčelinjeg voska ili saća sa medom. Pored toga, pre doručka i pred spavanje uzimati mješavinu dve kašičice meda i dvije kašičice jabukovog sirćeta, razmućenih u čaši vode.
ZUBI-DESNI (karijes, oštećenje zubne gleđi) – Nekoliko puta u toku dana, po 10 do 15 minuta, žvakati medno saće, a još bolje djeluje žvakanje žvaka proizvedenih na bazi voska sa dodatkom nekih materija koje sprečavaju stvaranje zubnog kamenca, a povoljno utiče na varenje.
NOS I GRLO – U cilju čišćenja – svakog sata u toku dana žvakati 1/2 kašičice voštanog saća s medom, oko 10 minuta.
PUPAK NOVOROĐENČETA – Zagrijanu lopticu voska stanjiti do oblika metalnog novčića i priviti na pupak novorođenčeta za vrijeme kupanja, odnosno pre kupanja, a ukloniti poslije kupanja.
RANE – Uzeti jednu šoljicu isceđenog  soka iz svježih listova i cvetova nevena, dve šoljice svinjske masti, pola šoljice voska, pa sve staviti na vatru i mešati dok se masa ne ujednači, a zatim koristiti za mazanje rana, otečenih žlezda, guka, krasta i osipa. Pored toga, u toku dana piti čaj od listova i cveta nevena,
- U slučaju gnojnih rana: zagrejati vosak, rastanjiti ga do oblika lepinjice i staviti na ranu. Ponavljati dok se rana ne očisti od gnoja.
- Za sveže rane (i stare): Uzeti 100 grama maslinovog ulja, osam grama žutog voska, 20 grama bele crnogorične smole, jedan gram tamjana i 1,5 gram neslanog maslaca, sve dobro izmiješati i staviti da vri oko 10 minuta (uz stalno mešanje i skidanje pene), a zatim, kad se ohladi, namazati na čisto pamučno platno i previti preko rane.
SINUSI – Obložiti sinuse blago zagrejanim voskom i ostaviti da tako stoji preko noći. Terapija traje sedam dana.
- Komadić saća (veličine gume za žvakanje) uzimati četiri do šest puta u razmacima od po jednog sata, u toku dana, žvakati oko 10 do 15 minuta, pa ostatak izbaciti.
UŠI (začepljenje i zujanje) – Komadić belog pamučnog platna (ili lanenog) saviti u vidu fišeka i pri dnu odsjeći tako da ostane mali otvor (rupica), zatim potopiti u rastopljeni vosak, ohladiti, na vrh fišeka staviti u uvo i gornji dio zapaliti šibicom. Fišek zatim pridržavati sve dok ne sagori na pet-šest centimetara od uva, kada se fišek izvuče, a u uvo stavi komadić vate.
USNE (ispucalost) – Mazati ispucale usne pomadom koja se pravi tako što se dobro izmešaju: 50 grama bijelog voska, 50 grama lanolina, dva grama vazelinskog ulja i pola grama ružine vodice (esencije).
Dr VERICA MILOJKOVIĆ
Speijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825


Нема коментара:

Постави коментар