петак, 13. децембар 2013.

ČUDOTVORNA SVOJSTVA MLEKA I MEDA!

Med i mleko: Čudotvoran par za naše telo

I med i mleko su zasebno odlični za zdravlje. Međutim, kada se njihova svojstva spoje, dobije se odličan napitak koji pored odličnog ukusa ima i razna lekovita svojstva.Mleko je odlično za hidrataciju, zdravlje kostiju, regulisanje krvnog pritiska, smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, sprečava gojaznost i dijabetes tipa 2, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka dojke i debelog creva.
Med je odličan zaslađivač, izvor energije, odličan je za mršavljenje jer podstiče potrošnju masti, poboljšava izdržljivost, a ima antibakterijska, antifuginalna i antioksidativna svojstva.
Verovatno već imate med i mleko u svojoj kuhinji, a retko razmišljate o tome koliko su ta dva sastojka moćan lek. Evo zašto su fantastičan duo:
Neguju kožu
I med i mleko imaju antimikrobna svojstva. Ta osobina je još bolja kada se ta dva sastojka pomešaju. Brojna sredstva za čišćenje lica se prave pomoću mleka i meda. Zanimljivo je da se ova kombinacija koristi u raznim lečilištima širom sveta. Pomešajte tri kašike toplog mleka i jednu kašičicu meda, vaticu umočite u smesu i očistite lice.

Čine nas izdržljivijim
Čaša mleka i dve kašike meda u jutarnjim satima će poboljšati izdržljivost tokom dana. Mleko sadrži proteine, a med potrebne ugljenehidrate. Mleko i med mogu svi da piju, bez obzira na godine i pol. 
Usporavaju starenje
Istraživanja su pokazala da mleko i med deluju na celo telo, ne samo na kožu kada je starenje u pitanju. Ljudi u mnogim starim civilizacijama (Grci, Rimljani, Egipćani i Indijanci) su pili mleko i med kako bi očuvali svoju mladost.


Imaju antibakterijsko delovanje
Istraživanje je pokazalo da kombinacija mleka i meda ima veću delotvornost na bakteriju stafilokoke nego mleko i med zasebno.
Dobri za probavu
Šolja toplog mleka sa dve kašičice meda pomaže kod zatvora, nadutosti i crevnih bolesti.
Leče respiratorne bolesti
Toplo mleko je odličan lek za prehladu i kašalj, kao i med. Ako spojimo njihova svojstva, dobijamo još bolji lek.
Dobar san
Bolje od čaše toplog mleka pred spavanjem je čaša toplog mleka sa kašičicom meda. Previše šećera bi vas razbudilo i uznemirilo, ali sasvim malo glukoze javilja vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic

Нема коментара:

Постави коментар