Profesor Koh, čuverni stručnjak za bolesti srca, jednom je prilikom rekao da bi, kad bi trebalo da se nesto propiše za čovekovo srce, vrlo rado propisao materijale koji se nalaze u medu.

Ipak, pri određivanju lekova jos se premalo vodi računa i o tome da delovanje nekog leka dolazi do punog izražaja tek kad se primjenjuje i odgovarajuća dijeta. U toku bolesti organizam se bori za ozdravljenje i važno je da mu se u tome što više pomogne. To se, izmedu ostalog, postiže određenim lekovima, ali i najpogodnijom ishranom.

Kombinacija meda i jabuka, objedinjava oba ova blagotvorna faktora: i lekovitost i hranjivost. Svakom terapeutu su poznati uspesi pri lečenju medom u slučajevima mnogih srčanih, bubrežnih, stomačnih i crevnih oboljenja. Međutim, i jabuke su još od starih vremena bile veoma cenjene kao odlično lekovito sredstvo.

Ne samo u stara vremena nego i sadašnja moderna medicina priznaje i vosoko ceni hranjivu i lekovitu vrednost jabuka. Zbog toga se u nekim zemljama, u slučajevima želudačnpg i crevnog katara kod beba daju rendane jabuke pomešane sa medom i to kao jedina hrana koja deluje antiseptično.

S obzirom na to da sadrže obilje lekovitih materija, jabuke i pčelinji med, blagotvorno deluju na miran san i dobru probavu, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, dokazano je u nebrojnim slučajevima, vrlo rado će uzeti kombinaciju jabuke i meda. Ta mešavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska “bomba”, koja koristiti za jačanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma.Evo nekoliko zanimljivih recepata
HLADAN NAPITAK OD MEDA i JABUKAOčistiti jednu krupniju jabuku od semenki i sitno narendati. Dodati isto toliko sveže isceđenog soka narandže, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.
SALATA OD JABUKA S MEDOMNekoliko većih jabuka narendatii pomešati sa sokom od narandži i limuna, uz dodatak 3-4 kašike meda i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana biće još blagotvornije i ukusnije. Po želji može se dodati i šlag.
JABUKE, MED i ZOBENE PAHULJICE
Mešavina kuvanih jabuka, zobne kaše, meda, vanile i caše jogurta. Sve se meša dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za decu, a može se mazati i na hleb.
MED I JABUKOVO SIRĆEZa lečnje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste: dve kašike jabukovog sirćeta, dve kašike meda i jedna čaša mlake vode.
 

Ovaj napitak pomaže jačanje sluzokože grla i nosno-usne školjke, zatim kod otežane probave, olakšava razmjenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizuje cirkulaciju krvi, pomaže u odstranjivanju otrova iz organizma i jača organizam.

Kod neuredne probave, napitak se pije najednom, kod nesanice – pije se pre spavanja; kod promuklosti ovaj napitak je potrebno piti ali i grgoriti u grlu.

Lekari smatraju da se zahvaljujući kombinaciji jabukovog sirćeta i meda, u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kiseonik u vitalne organe ljudskog organizma.https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic