уторак, 3. децембар 2013.

ČUDESNA CVEKLA-nekoliko sjajnih recepata za zdrav organizam!




Cvekla se preporučuje za lečenje od tumora, leukemije i raka, kao i za ublažavanje tegoba od niskog pritiska, žuči i želuca, gripa i drugih poremećaja.

Povoljno utiče na nerve i rad mozga. Supstance betanin i betain koje se nalaze u cvekli podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove i pomažu kod bolesti jetre.

Zahvaljujući jodu, cvekla je korisna u borbi arterioskleroze
. Takođe, cvekla čisti krv i usporava starenje.

Cvekla je korisna u lečenju malokrvnosti, naročito kod dece jer sadrži visok procenat gvožđa. Ona sadrži celulozu i pektin pa povoljno deluje i na rad creva.

Sok od cvekle, jabuke i šargarepe

Sastojci:
-1 kg cvekle oguliti i izrendati
-1 kg šargarepe oguliti i izrendati
-1 kg jabuka oguliti i izrendati
-2 limuna
- meda po želji

Priprema:
Pripremljenu izrendanu masu sastaviti, dodati isceđena dva limuna, posuti medom i ostaviti 12 sati na hladno mesto. Sutradan procediti kroz sterilnu gazu. Od ove mase se dobije oko litar i po soka. Čuvati u frižideru! Piti po jednu-dve kašike ujutro pre jela. Uglavnm sok se preporučuje za poboljšanje opšteg stanja organizma, jačanje imuniteta, za jačanje krvne slike.

Sveži sok od cvekle
Cvekla ima lekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je najbolje napraviti sok od presne cvekle. Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom. Kada ova smesa odstoji, dobro se procedi i pije u gutljajima celog dana. Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se oseti poboljšanje, količinu treba smanjiti na četvrtinu.


Čorba od cvekle za jačanje krvi
Za jačanje krvi i oporavak organizma pripremite čorbu po sledećem receptu. Isecite dve veze mladih listova cvekle i stavite da se kuva. Sa cveklom neka se kuva i veza peršunovog lista (10 - 15 minuta). Istovremeno nasecite glavicu crnog i dva čena belog luka, narendajte koren šargarepe, jedan koren peršuna i manji koren celera. U to dodajte sitno narendane 4 - 5 cvekle i sve prelijte velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Na kraju sve stavite u vodu sa lišćem i odmah sklonite sa vatre.


Sirup od cvekle
Ovaj sirup je veoma zdrav i namenjen onim osobama kojima je loša krvna slika…Posle dva mjeseca uzimanja ovog sirupa doktor vam neće verovati da ste to vi.

Sastojci:
1 kg cvekle 
1/2 kg šargapepe (karote) 
3 manje narandže ili samo 2 ako su velike (u manjima ima više soka)
1/2 kg kiselih jabuka 
1 limun 
500 gr meda

Priprema:

Cveklu, šargarepu i jabuke oljuštiti i iseckati na manje komade i ubaciti u sokovnik i iscediti sok. Posebno limun i narandžu iscedimo i dodamo u sok iz sokovnika, dodamo med (najbolji je lipov, bagremov ili livadski med). Sve povremeno mešamo da se med ujednači sa sokom. Sipati u flaše. Dobije se oko jedan i po do dva litra sirupa. Ovaj sirup uzimajte svako jutro na prazan želudac oko 1 dcl razblažen sa vodom. Ukusan je, veoma hranljiv i zdrav.

Cvekla - Napitak za snižavanje holesterola i triglicerida
Cveklu očistiti i staviti u sokovnik zajedno sa 5 komada limuna. Iscediti 1,5l soka i sipati u bocu od 1,5l. Pena koja se napravi ceđenjem soka isto se sipa u flašu. Zatvoriti bocu i staviti u frižider. Pije se 1dcl pre podne i 1dcl naveće. Svaki put prije upotrebe soka protresti malo bocu. Nekim ljudima potrebna je jedna doza od 1,5l ovog napitka da bi regulisali povišen holesterol i trigliceride a pojedinim 2 doze a sve zavisi od organizma. Napomena: Nemojte niti slučajno početi piti 2. dozu dok ne proverite nalaze nakon što popijete 1. dozu ovog napitka.

Dr VERICA MILOJKOVIĆ
 
Speijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825
 

Нема коментара:

Постави коментар