среда, 21. мај 2014.

ČUDESNA SVOJSTVA PROPOLISA!

Zvanični naziv za propolis je pčelinji propolis. “Pčela” je pčela, “pro” znači prije, a “polis” znači grad. Pčelinji propolis zapravo znači “prije ulaska u košnicu”.
Propolis potiče od soka biljaka i pčelinje pljuvačke. On je ljepljiva smola smeđe boje koju pčele koriste za:
  • krpanje gnijezda (košnice) koje curi i zaštite od vanjskih uticaja
  • sterilisanje košnica, zaustavljanje rasta i razvoja bakterija, virusa i gljivica.
Propolis sadrži gvožđe, vitamine B kompleksa, provitamin A, vitamine C i E, amino kiseline, minerale i raznovrsne bioflaonoide. On, takođe, služi i za zaštitu organizma. Propolis može aktivirati rad timusa (grudne žlijezde) koja funkcioniše kao imunološki sistem, sprečavajući virusne i gljivične infekcije te druge parazite koji mogu izazvati razna oboljenja. Drugim riječima, propolis radi na izgradnji prirodnog odbrambenog mehanizma našeg organizma.
Propolis djeluje kao antiseptik i antibiotik, a ima i antigljivično i antiupalno dejstvo te je veoma koristan za čišćenje (detoksikaciju) organizma. Pored toga, naučne studije dokazuju da propolis djeluje i protiv patogena bakterija, kao što su: saprofitni stafilokok (uzrokuje infekcije urinarnog trakta), klostridije (uzrokuju lošu probavu), korinobakterije (uzrokuju difteriju), streptokoke (uzrokuju infekcije grla i sinusa), klebseilla pneumoniae (uzrokuje bronhitis i upalu pluća) i pseudomonas sp. (uzrokuje infekciju na povredama).
Sa sposobnošću liječenja rana, propolis može da pomogne u liječenju zdravstvenih problema izazvanih infekcijama mikroorganizama na respiratornom sistemu, kao što su upala pluća, astma, sinuzitis i tuberkuloza.
Propolis se može koristiti i za ispiranje usta. On može zaustaviti razvoj bakterija u ustima koje izazivaju kvarenje zuba i zapaljenje desni. Propolis, takođe, sadrži antioksidante u vidu flavonoida, kao što su kvercetin, kempferol, apigenin i luteolin. Prema istraživanjima, jedna kap propolisa sadrži jednak broj flavonoida koji se nalazi u 500 narandži.
Propolis ima antikancerogena svojstva, a sprečava i viralnu replikaciju HIV virusa. Propolis je dostupan na tržištu u vidu tableta, kapsula ili tečnosti. Upotreba propolisa, kao dodatka ishrani, je jedna do dvije tablete ili kapsule dnevno. Jedna tableta ili kapsula jednaka je količini od 250 mg propolisa.
Dr VERICA MILOJKOVIĆ
Specijalista opšte medicine
Licencirani Apiterapeut-
Centar Medica Life-savetovalište za apiterapiju
JugBogdanova23
0112620293
063 384825