субота, 02. март 2019.

KANDIDIJAZA


Kandidijaza je oboljenje izazavno gljivicom koja pripada rodu Candida, živi u našima ustima i crevima. Njen glavni zadatak je da pomogne varenje i asorpciju hranljivih materija, ali ako imate previše gljivice Candide u organizmu, ona probija zidove creva i ulazi u krvotok, ispušta toksine koji uzrokuju mnoge zdravstvene probleme od varenja hrane  pa do depresije.
Candida najčešće napada kožu, nokte,oralnu,vaginalnu,urinarnu i analnu sluznicu. Zašto dolazi do infekcije Candidom

Najčešći uzroci infekcije kandidom su: moderan životni stil, nepravilna ishrana, preterani unos namirnica bogatih šećerom i skrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, lekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonska terapija, nedostatak želudačne kiseline, prekomerni unos alkohola, pad imuniteta, trudnoća, stres, depresija,  dijabetes, gojaznost.

Utvrđivanje Candide testovima

Prisutnost kandide može da se dijagnostikuje pomoću testova. U zavisnosti od laboratorije, može da se izvrši analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitela (IgG i IgA) na kandidu ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica.

Simptomi prekomernog rasta Candide albicans

suva sluzokoža, alergije, kijanje, zapušen  nos, hronično curenje nosa, čest kašalj, bol u grlu, suva usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, simptomi organa za varenje kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i gasovi, grčevi, dijareja, konstipacija i gorušica, snažna želja za slatkom hranom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i hronični umor, problem sa menstrualnim ciklusom.

Protokol protiv Candide

1. Uskratiti joj hranu uz anti-kandida dijetu

2. Uništiti prekomeran rast 

3. Izbaciti je iz organizma 

4. Izgraditi zdravu crevnu floru (probiotici,)

5. Ojačati organizam i imunitet 
Kako se rešiti Candide albicans

Promena načina ishrane. Gljivice se hrane ugljenim hidratima. U ugljene hidrate spadaju šećeri, skrob i vlakna s tim da vlakna ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to čine šećeri. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo tih ugljenih hidrata.

Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteinskog dela (meso, riba, jaja) i povrća uz masnoće u kojima se priprema hrana. Anti-kandida dijeta koja isključuje šećere i belo brašno. Kada je reč o hlebu, hleb  od heljdinog brašna. Ali budite oprezni: napravite sami, kod kuće i ne dodajite kvasac. Umjesto kvasca, dodajte malo sode bikarbone.

Koja je hrana dopuštena za vreme anti-Candida dijete

- Sve vrste mesa: piletina, ćuretina, govedina, jagnjetina, svinjetina, teletina,iznutrice .
 - Povrće
 - Riba i ostala hrana iz mora
 - Lakto-fermentisane namirnice (domaći kefir, domaći kiseli kupus)
 - Jaja i masti (maslac, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast)
 - Hladno presovana ulja –maslinovo, laneno i susamovo ulje
 - Luk, beli luk, đumbir, kurkuma, začinsko bilje
Limun, avokado i zelene jabuke
 - Supe od kostiju – mesne, kokošje, riblje i supe od povrća
 - kašasti sokovi od povrća
 - Orašasti plodovi (kikiriki ne)
 - Kokosovo brašno, kokosovo mleko, nezaslađeni kakao prah,
 - Voda, biljni čajevi, limunada


PRIRODNA TERAPIJA

Anti kandida prorgram sa propolisom


Cilj anti candida programa nije samo eliminisanje candide, već jačanje organizma i eliminisanje  štetnih posledica prekomernog rasta candide.

Osnovni koraci anti-candida programa propolisom su:
-uništavanje candide i vraćanje crevne flore u ravnotežu
-regeneracija, obnavljanje sluzokože digestivnog, urogenitalnog i respiratornog trakta.
-eliminacija štetnih produkata candide(detoksikacija organizma).
-jačanje odbrambenih snaga organizma
-nadoknada vitamina minerala

Propolis uništava candidu(fungicidno dejstvo) i zaustavlja njen rast (fungistatsko nejstvo). Zbog kombinovanog fungicidnog i fungistatskog efekta, nema naglog uništavanja candide, kao ni naglog otpuštanja velike količine njenih toksina u krvotok. Na ovaj način se izbegava sindrom prekomernog odumiranja candide, kada dolazi do naglog pogoršanja svih tegoba. Propolis ne uništava dobre bakterije u crevima i pomaše njihovu obnovu.
Polen protiv kandide donosi odlične rezultate, jer suzbija širenje ove uporne gljivice. Lečenje kandidijaze uz primenu konvencionalnih lekova, ume potrajati mesecima, stoga primenite ovaj prirodni proizvod.


Ulje divljeg origana


Ulje divljeg Origana je jedno od najefikasnijih prirodnih antibiotika koji poznaje nauka. Izuzetno efikasno eliminiše patogene i to na potpuno bezbjedan i prirodan način bez obzira da li su to virusi prehlade i gripa, gljivične ili bakterijske infekcije. Ovo ulje povećava otpronost organizma i imunitet. Snažno i efikasno djeluje kod ovih oboljenja: salmonele, candide, bronhitisa, sinusitisa, esherihia colli, bronhitisa (ima antispazmatičko dejstvo).
Preporučuje se i kao lijek kod gljivičnih i bakterijskih virusnih infekcija, alergija te za eliminisanje parazita iz organizma. Pri laboratorijskim istraživanjima primarni sastojak karvakrol se pokazao kao jedan od najjačih antiseptika koji su poznati na svijetu. Važno je napomenuti da je velika prednosu u korišćenju ovog ulja u tome da patogeni ne mogu razviti imunitet prema njemu.
Dr Verica Milojkovic 

Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
web:     www.apiterapija.rs        

недеља, 24. фебруар 2019.

**POVEĆANJE PLODNOSTI MATIČNIM MLEČOM**


Mleč je prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator jedan od najsavršenijih proizvoda pčela.Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčino mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču, matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi  5-6 god,  radilica samo 45 dana.

Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja.
Biološka vrednost matičnog mleča pominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 - 5000god. Još od vremena Hipokrata, poznata su lekovita svojstva mleča na ljude.

Hemijski sastav
Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze- zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih samo za mleč.
Mleč sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate.
Belančevine mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline.
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal.
Masti - nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča.
Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.Od vitamina sadrži - vitamine B-kompleksa,  manje količine A, D, E, K.
Mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime,biotine, nukleinske kiseline, kolagen-supstancu koja usporava proces starenja, gonadotropne-polne hormone, koji deluju na endokrini sistem.
Kisele je reakcije pH 3,5 - 4,5, osetljiv na toplotu, svetlost, vlagu, vazduh, metale.

Najsigurnije se  sačuvaju  njegova  lekovita  svojstva  liofilizacijom.

Mleč-prirodni biostimulator i bioregenerator –deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom.
U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija. 
Koristeći mleč, u sezoni  matica  polaže 2500 – 3000 jaja dnevno, što nadmašuje njenu težinu. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu ovog prirodnog biostimulatora na čovekov organizam.

Zbog ekstremno visokog nutritivnog sadržaja ovaj pčelinji proizvod se vekovima koristi od strane žena I muškaraca kao svemoćni tonik za zdravlje I  sprečavanje uticaja starenja,  u cilju promovisanja optimalne funkcije imunog sistema, endokrinog I reproduktivnog sistema.Zahvaljujući svojoj delotvornosti, matični mleč je popularan među mladim parovima koji imaju problema sa potomstvom.
Povećava ukupnu vitalnosti,  održava optimalnu hormonsku ravnotežu, važno  za povećanje šansi za začećem a time i velika je pomoć reproduktivnom zdravlju.

Revitalizuje nadbubrežne žlezde od visokog stresa, odličan je izvor vitamina B posebno B5 (pantotenska kiselina) u borbi protiv stresa I umora. Sadrži vitamin B6 koji povećava nivo progesterona, smanjuje oksidativni stress I upalu.

Ima antioksidativna I antiimflamatorna svojstva koja sprečavaju oštećenje ćelija reproduktivnog sistema. Fitoestrogeni prisutni u njemu daju blagi podsticaj plodnosti.
Matični mleč I plodnost preko 40 godine moguća je jer aminokiseline pomažu proizvodnji hormona a proteini pomažu u hormonskoj ravnoteži.

Matični mleč treba da koriste  muškarci jer pogoduje muškoj plodnosti, povećavaju libido,broj spermatozoida I njihovu vitalnost. Pogoduje muškoj plodnosti poboljšanjem kvaliteta sperme. Pomaže u prenošenju zdrave DNK, na sledeću generaciju.

Kontraindikacije
Kontraindikacije za primenu mleči: alergija na matični mleč, infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde. Alergijske reakcije manifestuju se u obliku ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme, anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih.

Čuvanje i konzerviranje mleči
Mleč je veoma nestabilan, osetljiv na toplotu, kiseonik, kiseline, metale, svetlost. Nestabilnost potiče od enzima koji u vodenoj fazi nastavljaju sa katalitičkom razgradnjom visokomolekularnih belančevina, masti. Nakon vađenja iz matičnjaka stavlja se u bočice od tamnog stakla, hermetički zatvori i čuva u zamrzivaču.

Higijenski uslovi rada i higijenske posude su minimalni zahtev. Može da se konzervira u 40 - 45% alkoholu u odnosu 1:20. Ako se konzervira u medu , neophodno je da se med pripremi da se u njemu unište enzimi, zatim se primenjuje odnos 1:10, 1:20, ili 1:50. Mleč može da se konzervira u laktozi 1:4 u glukozi 1:20. Njegova stabilnost se postiže oduzimanjem vode. Liofilizacija je metoda kada se mleču na niskim temperaturama oduzima voda i pretvara u prah.

**DOZIRANJE ** Pravilno uzimanje svežeg matičnog mleča - Ujutro i na prazan stomak - Ispod jezika, sublingualno, uzimati jednu plastičnu kašičica za nes kafu , (zadržati bar 3 minute pod jezikom). Nakon što se proguta 15 min ništa ne jesti. Odrasli - prosečno zdrava osoba, 1 gram dnevno. - osobe sa zdravstvenim problemima - 2 grama dnevno .Mogu se koristiti kapsule sa liofiliziranim mlečom ili sveži u  kombinaciji sa medom, pod jezik.
Dr Verica Milojkovic 

Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
web:     www.apiterapija.rs