петак, 26. јул 2013.

TEGLA MEDA NA STOLU I RECITE "ZBOGOM" BOLESTIMA!

Tegla meda na stolu, i bolesti su prošlost!
Blic Žena 24.07.2013


Apiterapija je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda, propolisa, matičnog mleča, cvetnog praha, pčelinjeg voska u prevenciji i lečenju bolesti. Svaki od ovih pčelinjih proizvoda ima dokazano pozitivno dejstvo na ljudsko zdravlje.

 
Apiterapija nas uči da će mnoge bolesti biti prošlost kad na stolu svakog od nas bude stajala tegla meda, kaže dr Verica Milojković, prvi licencirani apiterapeut u Srbiji
Za to su znali još stari Egipćani, Vavilonci, Arapi, Grci, Rimljani. Med je vekovima deo mitova i legendi u kojima se pominje kao dar s neba i tečno zlato.

Apiterapeuti kažu da je zbog svog blagotvornog dejstva na ljudsko zdravlje med lek za 21. vek.
 
OKREPLJUJE DUŠU I JAČA UM

Dr Verica Milojković, prvi licencirani apiterapeut u Srbiji i predsednica Srpskog apiterapeutskog društva, definiše apiterapiju kao komplementarnu naučnu disciplinu, spoj klasične medicine i tradicionalnog iskustva iz naroda.

Na koji način pčelinji proizvodi regenerišu jetru tema je njenog rada koji je prezentovan svetskoj javnosti 2011. godine. Dr Milojković radi u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu, koji ima radnu dozvolu za primenu apiterapije.

– Mnogi pisani dokumenti i pećinski crteži govore da je čovek oduvek koristio med kao hranu i lek. Hipokrat spominje med kao antibiotik i antiseptik. I Aristotel pripisuje lekovita svojstva svim pčelinjim proizvodima. Avicena, koji se smatra ocem moderne medicine i kliničke farmakologije, koristio je med za lečenje rana. O medu piše: „Okrepljuje dušu, pomaže probavu, oštri um, obnavlja pamćenje“ – kaže dr Milojković.

Apiterapija koristi znanja iz drugih holističkih prirodnih načina lečenja kao što je fitoterapija, aromaterapija, dijetoterapija, akupunktura, akupresura, ajurveda... Najznačajniji svetski apiterapeutski centri nalaze se u Rumuniji, Rusiji, Kini, Japanu i na Kubi.

U narodnoj medicini, med se oduvek koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. Osim već istraženih lekovitih svojstava u lečenju mnogih bolesti, med se najčešće koristi kod povišene telesne temperature, prehlada, poremećaja sna, upala desni i polenske kijavice, astme, bronhitisa, opekotina, bolova u želucu, anoreksije, hemoroida... Pčelinji proizvodi su lek i za oštećenu jetru.

– Moderan stil života, zagađenje, stres, loša hrana, velika količina nasumice uzetih lekova, sve to ostavlja traga na jetri. Zato se i kaže da je jetra ogledalo našeg zdravlja i jedini je unutrašnji organ koji se može regenerisati. Prisustvo ugljenih hidrata, vitamina, minerala, enzima i aminokiselina u medu ima regenerativnu, detoksikacionu i antiupalnu ulogu u terapiji virusnih hepatita.
Lična karta apiterapije

– Apiterapija je primena meda, polena, propolisa, matičnog mleča i pčelinjeg otrova u prevenciji bolesti i lečenju.
– Reč apiterapija potiče od latinske reči „api“, što znači pčela, i francuske reči „terapija“, što znači lečenje.
– Apiterapija se u Srbiji zvanično primenjuje od 2007. godine, nakon stupanja na snagu Pravilnika za tradicionalnu medicinu.
– Srpsko apiterapeutsko društvo sprovodi ozbiljan naučni, istraživački i edukativni rad, koji je dao poseban značaj pčelinjim proizvodima.
REGENERIŠE BOLESNU JETRU

– Uz primenu dijete, mirovanja i pčelinjih proizvoda, jetra se jako brzo regeneriše, što su pokazali i rezultati lečenja mojih pacijenata – ističe dr Milojković.

Istraživanja su pokazala da bagremov, poljski i livadski med šire krvne sudove srca, popravljaju ishranu srčanog mišića i pospešuju izbacivanje viška tečnosti.

– Oni imaju diuretički efekat, pa regulišu povišen krvni pritisak. Savetuje se uzimanje jednog grama meda na kilogram telesne težine u četiri doze pre obroka. Može da se doda 10–15 kapi 20-postotnog alkoholnog ekstrakta propolisa, gde flavonoidi propolisa imaju diuretički efekat, a istovremeno regulišu visinu holesterola u krvi. Najbolji efekti se dobijaju kada se koriste med, propolis, polen i matični mleč.

USKORO EDUKACIJA LEKARA O APITERAPIJI

– Srpsko apiterapeutsko društvo jedan je od osnivača Internacionalne federacije apiterapeuta, čije je sedište u Rumuniji. Cilj formiranja ove federacije jeste da zemlje koje su članovi mogu da podele znanja i iskustva o apiterapiji. To znači veliki protok informacija i mogućnost da se znanje naših lekara o apiterapiji čuje svuda u svetu, da oni mogu biti pozvani na bilo koje predavanje, savetovanje i kongres kako bi predstavili svoje radove. Upravo pripremamo protokole za rad u apiterapiji za lekare koji će biti usvojeni ove godine na godišnjoj skupštini Federacije. Nakon toga Srpsko apiterapeutsko društvo počinje edukaciju za naše lekare po važećim protokolima lečenja.