недеља, 24. фебруар 2019.

**POVEĆANJE PLODNOSTI MATIČNIM MLEČOM**


Mleč je prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator jedan od najsavršenijih proizvoda pčela.



Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčino mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču, matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi  5-6 god,  radilica samo 45 dana.

Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja.
Biološka vrednost matičnog mleča pominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 - 5000god. Još od vremena Hipokrata, poznata su lekovita svojstva mleča na ljude.

Hemijski sastav
Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze- zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih samo za mleč.
Mleč sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate.
Belančevine mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline.
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal.
Masti - nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča.
Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.



Od vitamina sadrži - vitamine B-kompleksa,  manje količine A, D, E, K.
Mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime,biotine, nukleinske kiseline, kolagen-supstancu koja usporava proces starenja, gonadotropne-polne hormone, koji deluju na endokrini sistem.
Kisele je reakcije pH 3,5 - 4,5, osetljiv na toplotu, svetlost, vlagu, vazduh, metale.

Najsigurnije se  sačuvaju  njegova  lekovita  svojstva  liofilizacijom.

Mleč-prirodni biostimulator i bioregenerator –deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom.
U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija. 
Koristeći mleč, u sezoni  matica  polaže 2500 – 3000 jaja dnevno, što nadmašuje njenu težinu. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu ovog prirodnog biostimulatora na čovekov organizam.

Zbog ekstremno visokog nutritivnog sadržaja ovaj pčelinji proizvod se vekovima koristi od strane žena I muškaraca kao svemoćni tonik za zdravlje I  sprečavanje uticaja starenja,  u cilju promovisanja optimalne funkcije imunog sistema, endokrinog I reproduktivnog sistema.



Zahvaljujući svojoj delotvornosti, matični mleč je popularan među mladim parovima koji imaju problema sa potomstvom.
Povećava ukupnu vitalnosti,  održava optimalnu hormonsku ravnotežu, važno  za povećanje šansi za začećem a time i velika je pomoć reproduktivnom zdravlju.

Revitalizuje nadbubrežne žlezde od visokog stresa, odličan je izvor vitamina B posebno B5 (pantotenska kiselina) u borbi protiv stresa I umora. Sadrži vitamin B6 koji povećava nivo progesterona, smanjuje oksidativni stress I upalu.

Ima antioksidativna I antiimflamatorna svojstva koja sprečavaju oštećenje ćelija reproduktivnog sistema. Fitoestrogeni prisutni u njemu daju blagi podsticaj plodnosti.
Matični mleč I plodnost preko 40 godine moguća je jer aminokiseline pomažu proizvodnji hormona a proteini pomažu u hormonskoj ravnoteži.

Matični mleč treba da koriste  muškarci jer pogoduje muškoj plodnosti, povećavaju libido,broj spermatozoida I njihovu vitalnost. Pogoduje muškoj plodnosti poboljšanjem kvaliteta sperme. Pomaže u prenošenju zdrave DNK, na sledeću generaciju.

Kontraindikacije
Kontraindikacije za primenu mleči: alergija na matični mleč, infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde. Alergijske reakcije manifestuju se u obliku ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme, anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih.

Čuvanje i konzerviranje mleči
Mleč je veoma nestabilan, osetljiv na toplotu, kiseonik, kiseline, metale, svetlost. Nestabilnost potiče od enzima koji u vodenoj fazi nastavljaju sa katalitičkom razgradnjom visokomolekularnih belančevina, masti. Nakon vađenja iz matičnjaka stavlja se u bočice od tamnog stakla, hermetički zatvori i čuva u zamrzivaču.

Higijenski uslovi rada i higijenske posude su minimalni zahtev. Može da se konzervira u 40 - 45% alkoholu u odnosu 1:20. Ako se konzervira u medu , neophodno je da se med pripremi da se u njemu unište enzimi, zatim se primenjuje odnos 1:10, 1:20, ili 1:50. Mleč može da se konzervira u laktozi 1:4 u glukozi 1:20. Njegova stabilnost se postiže oduzimanjem vode. Liofilizacija je metoda kada se mleču na niskim temperaturama oduzima voda i pretvara u prah.

**DOZIRANJE ** Pravilno uzimanje svežeg matičnog mleča - Ujutro i na prazan stomak - Ispod jezika, sublingualno, uzimati jednu plastičnu kašičica za nes kafu , (zadržati bar 3 minute pod jezikom). Nakon što se proguta 15 min ništa ne jesti. Odrasli - prosečno zdrava osoba, 1 gram dnevno. - osobe sa zdravstvenim problemima - 2 grama dnevno .Mogu se koristiti kapsule sa liofiliziranim mlečom ili sveži u  kombinaciji sa medom, pod jezik.




Dr Verica Milojkovic 

Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
web:     www.apiterapija.rs               






Нема коментара:

Постави коментар