субота, 25. јануар 2020.

MASAŽA MEDOM






Blagotvorni efekti čišćenja i podmlađivanja meda bili su poznati već u drevnoj istoriji i koristili su ga naši preci od davnina. U prošlosti se med mogao naći u gotovo svim apotekama, zahvaljujući svojoj sposobnosti da efikasno uništava bakterije i jača imuni sistem. Zanimljivo je napomenuti da se med zahvaljujući tim lekovitim svojstvima med takođe smatrao afrodizijakom i „eliksirom mladosti“.

Blagotvorna svojstva meda

Osim što pomaže organizmu iznutra, med može pozitivno uticati i na organizam spolja. Ima dezinfekciona, protivupalna i regenerativna dejstva i hidrira i neguje kožu. Njegove restorativne moći poznavali su i široko koristili stari Kinezi i Arapi, a takođe i neki Egipćani. Nanosili su ga na razne rane i probleme sa kožom, koristili su ga za lečenje opekotina, ujeda od mraza, čireva na čelu, čirnih ulkusnih bolesti kože, suve kože, napukle i suve usne ili raznih vrsta dermatitisa.

Danas se moderna kozmetika vraća testiranim prirodnim metodama. Med se trenutno koristi u Proizvodnji kozmetičkih preparata i takođe kao sredstvo za čišćenje, aktiviranje i podmlađivanje tela. Med takođe ima veliku korist za imuni sistem jer može da izbaci telo nagomilanih otpadnih
elemenata i toksina iz zagađenog vazduha, okoline, neprikladne ishrane ili lekova i drugih neželjenih supstanci. Ovi kontaminanti često se koncentrišu u tkivima u blizini kičme, što dovodi do pojave različitih bolesti, između ostalog i različitih vrsta alergija, umora, učestalih bolova gripa, bolesti jetre i bubrega, poremećaja želuca i creva, gljivičnih oboljenja kože, hroničnih prehlada, depresija i stres. Zbog toga se med koristi za masaže i druge postupke detoksikacije i opuštanja.

Medna masaža prvo se koristila u Rusiji i postepeno se proširila na ceo svet. Trenutno je vrlo popularan među masažama, jer ne samo da umiruje um i telo, već i čisti organizam.



Učinci masaže medom

Cilj svake masaže treba da bude fizičko, a ponekad najviše duševno oslobađanje od svakodnevnog stresa, opuštanje i smirivanje uma koje donosi prijatna aroma meda. Masaža prvenstveno treba da donese pozitivne efekte za naš um i telo - pokrenemo procese isceljenja, opustimo i regenerišemo organizam, oksigeniramo i očistimo ćelije, podstaknemo cirkulaciju krvi, olakšamo alergijske reakcije, donesemo osećaj olakšanja i pomognemo da uravnotežimo energije naše jezgro. Kada se preporučuje masaža medom Masaža medom predstavlja drevni tretman tela i kože. Korišćenjem meda i specijalnih masažnih kompresija dodiruje kožu od infektivnih klica, povećava protok krvi i čisti pore. Masaža deluje dubinski i postepeno uklanja nagomilane štetne naslage i toksine. Masaža meda takođe može biti alternativna metoda u lečenju i prevenciji nekih civilizacijskih bolesti, kao što su:
Razne alergije Problemi sa spavanjem;
nesanica ;
Artritis Reumatske bolesti mišića i zglobova;
Sindrom hroničnog umora;
Glavobolja i migrena;
Depresija;
Poremećaji stomaka i creva, česte žgaravice;
Bolesti i poremećaji jetre;
Poremećaji gušterače;
Gljivična oboljenja creva;
Hronična prehlada i bolesti paranazalnih sinusa;
Problemi sa protokom krvi Impotencija i neplodnost ;
Poteškoće sa menstrualnim tciklusom;
Opšti nedostaci imuniteta i vitalnosti, niska produktivnost ;
Žene koje pate od celulita cijenit će redovne masaže medom koje, između
ostalog, pomažu da se vidno smanji celulit.


Principi i tehnike masaže medom

Da biste izbacili najveću količinu toksina, ova masažna tehnika se izvodi na leđima, jer je veliko područje sa velikom koncentracijom refleksnih zona. Masaža medom se može izvesti i na drugim delovima tela. Na početku masaže uklanjaju se mrtve ćelije, obično pilingom; ovo uklanja nečistoće i
masti. Masirana područja prekrivaju se toplim medom koji se nakon toga masira u kožu. Refleksna masaža dodiruje aktivira funkciju koja pomaže eliminaciji toksina kroz kožu iz tela. Nakon nekoliko minuta, med će se zgusnuti i poprimiti tamniju boju, što označava oslobađanje štetnih materija.
Med pomešan sa toksinima postepeno će se pretvoriti u sivo-belu materiju, koja ostaje na površini kože i sadrži štetne materije koje se izvlače iz tela masažom. Ova materija se uklanja sa kože na kraju masaže. Pravilno izvedena tehnika meke masaže aktiviraće autonomni nervni sistem i cirkulaciju krvi. Zahvaljujući visokoj koncentraciji korisnih materija sadržanih u medu, redovne masaže će takođe regenerirati unutrašnje organe. Nakon masaže, osetit ćete se lagano, prijatno opušteno i pomalo umorno. Vaša koža će biti meka, glatka, hidrirana i mirisa medom. Da biste povećali efekat masaže, preporučujemo pranje tretirane kože samo čistom vodom i neposredno posle masaže bez sapuna.



Kao prevencija, mednu masažu treba poduzimati jednom mesečno, u slučaju blažih problema jednom u dve nedelje, a kod akutnih problema jednom nedeljno. Masaža medom obično prati neželjene, ali kratkotrajne i sigurno ne jake reakcije, koje zapravo ukazuju na pravilno i efikasno izvršenje masaže. Oni služe kao dokaz da su započete potrebne aktivnosti i procesi isceljenja i da se organizam čisti i da
toksini napuštaju telo. Najčešća manifestacija su lagani osipi koji se javljaju kao mali prištići ili sitne crvenkaste mrlje. Ostale moguće reakcije uključuju prijatan umor i blagu glavobolju. Tehnika masaže medom pogodna je za gotovo sve, a posebno za često oboljele osobe sa oslabljenim imunološkim
sistemom i njihovim tijelom zagađenim toksinima, koji trebaju podstaći i ojačati svoj oslabljeni organizam.

Kada se masaža medom ne preporučuje

Ne preporučuje se kod:
Upala tetiva, visoka temperature, kožne bolesti, otvorene rane, tromboza, visok krvni ili okularni pritisak, čir na želucu ,infektivne bolesti, rak.
Ako imate alergije, raspitajte se o sastavu i poreklu meda i ulja - Ako patite od srčanih bolesti, preporučujemo da se pre masaže konsultujete sa lekarom.
- Takođe ne preporučujemo masažu trudnicama. Ako niste ni u jednoj grupi za koju se masaža ne preporučuje, možete biti sigurni da će medna masaža na prijatan i prirodan način očistiti vaše telo od svih neželjenih supstanci i učiniti da se osećate puno bolje. Neka med pročisti vaše telo i um od svih negativnih faktora i smiri često užurban tempo svakodnevnog života.


Autor: FIZIOklinika fizioterapija doo, Prag, Češka
http://www.fyziopedia.org/articles/245-honey-massage



Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
E-mail: vericamilojkovic@gmail.com   
web:     www.apiterapija.rs