недеља, 29. јул 2018.

PERGA - PROIZVOD PRIRODE I PČELE

Statistički podaci  zabeleželi su  da je ishrana današnjeg čoveka najnezdravija u istoriji čovečanstva. Ubrazan tempo života u savremenom svetu naterao je većinu ljudi da se nepravilno hrane (preskakanje obroka, brza hrana, nedovoljan unos voća i povrća, previše zastupljena masna i pržena proteinska hran). Na ovaj način organizam ostaje bez važnih vitamina i minerala, koji su neophodni za očuvanje zdravlja.To je već dovoljan razlog  za alarm. Moramo potražiti pomoć  od prirode i pčele .


Među prirodnim suplementima važno mesto zauzimaju pčelinji proizvodi.(med polen , perga, matični mleč, propolis ). Svi pčelinji proizvodi su jako lekoviti , hranljivi, posebno  perga je, pored matičnog mleča, najlekovitiji i najskuplji proizvod pčela. Ona je u stvari fermentisan polen, 10 puta hranljivija nego običan polen. Gotova je  hrana za pčele,   istovremeno izvanredna hrana za čovekov organizam. 

Perga sadrži preko 100 vrsta različitih gljivica, preko 80 vrsta kvasca, preko 40 vrsta bakterija i sve ono što sadrži sakupljeni polen sa cvetova biljaka, a to su belančevine, vitamini, minerali. 

Predstavlja nezamenjiv dodatak svakodnevnoj ishrani, obiluje kvalitetnim belančevinama, svim nezamenjivim aminokiselinama, ugljenim hidratima, masnim kiselinama, vitaminima B grupe, vitaminima K, E, D, C, posebno vitaminom P (Rutin), provitaminom A (Karotin), različitim mineralima i oligoelementima (posebno kalijumom i gvožđem), eteričnim uljima, enzimima, pigmentima i drugim biološki aktivnim prirodnim materijama.

 Dobijena savršenim balansom biljnog i životinjskog sveta, perga je jedina poznata prirodna hrana koja sadrži sve bitne hranljive materije potrebne za savršeno zdravlje čoveka. Nijedan produkt, bilo u prirodi ili veštački sintetisan nema toliko izraženu biološku aktivnost. Teško će bilo kome poći za rukom da ukrade taj recept od pčela. Zbog svega toga, perga ce jos dugo ostati izvanredan, neprevaziđeni, jedinstveni, isključivo pčeljini proizvod.

 Upotreba perge je veoma značajna u ishrani  dece , sportista  fizičkih i umnih radnika , osoba u trećoj životnoj dobi, jer popravlja opšte psihofizičko stanje organizma, naročito u slučaju povećanih fizičkih napora. Eksperimenti su pokazali da životinje kojima je dodavana perga u ishranu jedu 15-20% manje od svog uobičajenog obroka, ali se i dalje normalno razvijaju i istovremno im se popravlja kvalitet mesa.  Ovo govori da je moguće sprovođenje dijeta za mršavljenje kod ljudi uz dodatak perge bez bojazni od neželjenih posledica uz istovremeno poboljšanje zdravstvenog stanja organizma.



U pergi je dosada otkriveno 50 enzima : katalaza, amilaza, dijastaza, invertaza, fosfataza, ribonukleaza, peroksidaza. Ono što pergu posebno razlikuje od polena je postojanje slobodnih amino kiselina . Slobodne aminokiseline su osnovne komponente telesnih albumina i imaju veliki značaj za deobu i formiranje ćelija. Zato je upotreba perge veoma značajna kod svih procesa rasta kao dodatna hrana, kako u ishrani dece u razvoju, tako i za odrasle u oporavku posle dugih i teških bolesti.

. Pored toga, polivitaminski karakter ovog pčelinjeg proizvoda ima i terapeutsko dejstvo
Njeno korišćenje jača imunološki sistem organizma i doprinosi smanjenju umora. Koristi se u lečenju kolitisa, hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja prostate i impotencije, kod bolesti koje su vezane za jetru i njenu funkciju
Perga sadrži antianemični faktor i ima jako antiseptičko dejstvo protiv velikog broja patogenih bakterija. Pomaže kod poremećaja memorije, naročito starijih osoba. Primenjuje se prilikom smetnji u radu srca, gastritisa, poremećaja u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjima, čira na dvanestopalačnom crevu, smanjenog libida, muške sterilnosti, prilikom raznih alergija, gripa, alkoholizma…

Koristi se u sklopu terapije u lečenju obolelih krvnih sudova, radi sprečavanja arterioskleroze, upale moždane kore, kod nervnih i psihičkih oboljenja, kada je narušen rad endokrinog sistema i za sprečavanje krvarenja., perga se stavlja pod jezik 4-5 puta dnevno po 1 gram. .Preventivne doze  perge  za odrasle 2 grama dnevno, a za decu 0,5 grama. Čistu pergu ili pomešanu sa kristalisanim medom, ne treba gutati već pustiti da se lagano topi u ustima i klizi u želudac. Isto pravilo zadržavanja u ustima važi za pergu u kristalisanom medu.


Unesite savršenstvo prirode I pčele u Vaš organizam.


Dr Verica Milojković
Specijalista opšte medicine / Licencirani apifitoterapeut
Predsednik Srpskog Apiterapeutskog Društva
Predsednik komisije za apiterapiju SPOS-a
Predsednik komisije za edukaciju iz apiterapije “INTERNATIONAL  FEDERATION  of APITHERAPY” (IFA)
W
www.apiterapija.rs
Blog
http://drvericamilojkovic-apiterapija.blogspot.com/
FB
https://www.facebook.com/ApiterapijaSrbijaDrVericaMilojkovic