субота, 15. фебруар 2020.

PČELINJI PROIZVODI I DEPRESIJA

Lekovi za lečenje depresije su antidepresivi.

Pored ordinirane terapije od strane psihijatra, korišćenje pčelinjih proizvoda (med, cvetni prah, matični mleč) kao pomoćnih lekovitih sredstava dalo je ohrabrujuće rezultate.

Apiterapija je komplementarna naučna disciplina i predstavlja spoj oficijelne medicije i naučno dokazanih iskustava o lekovitim svojstvima pčelinjih proizvoda.

MED se preporučuje depresivnim bolesnicima iz sledećih razloga:sadrži proste šećere glukozu i fruktozu. Glukoza je potrebna za normalno funkcionisanje moždanih ćelija. Med ima okreprujuće dejstvo na nervne ćelije, popravlja njihovu ishranu i proces oksidacije i neutralizacije otrova.

Kao rezultat tretmana, san postaje miran, smanjuje se razdražljivost, stvara se osećaj bodrosti.
Med održava jonsku ravnotežu što popravlja funkcije nervnih ćelija.
U medu je fosfor jako bitan za nervne ćelije, stručnjaci kažu bez fosfora nema mišljenja.
Terapijske doze su 1-2g  kg/tt.
Savetuje se med sa većim sadržajem eteričnih ulja od lavande, valedijane, poljski, livadski.

MATIČNI MLEČ predstavlja pomoćno lekovito sredstvou lečenju depresija
Mleč je najsavršenijih proizvoda prirode I pčele. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih za mleč. Sadrži sve elemente potrebne za rast i razvoj.
Glavni predstavnici  šećera u mleču su glukoza i fruktoza, spadaju u grupu redukovanih šećera koje ćelija direktno prima i koristi kao energetski materijal. Sadrži sve esensijalne aminokiseline,vitamine, minerale, enzime, hormone.

Mleč smanjuje uznemirenost, popravlja raspoloženje, povećava životnu aktivnost, popravlja san, apetit, uravnotežava aktivnost vegetativnog nervnog sistema. Vitamini B - kompleksa posebno pantotenska kiselina kojom obiluje mleč ima stimulišuće i tonizirajuće dejstvo. Mleč zahvaljujući svom hemijskom sastavu predstavlja za nas organizam prirodni biostimulator,   prirodni je  izvor acetilholina u č,istom obliku- neurotransmitera supstance koja služi za prenos impulsa.Savetuju se capsule. M.mleči od 1000mg 3x dnevno.

POLEN - CVETNI PRAH
Polen je koncentrat belančevina,vitamina, minerala,enzima, esencijalnih amino kiselina, hormona, ugljenih hidrata, masti. Sadrži sve što je potrebno za život.

·         Polen primenjen u malim dozama zajedno sa antidepresivima  kod depresivnih pacijenata dao je odlične rezultate po izveštaju Španskog psihijatra dr Liopisa Pareta /1974/,delovao je kao antidepresiv i sedativ.
·         Polen bagrema i lipe ima sedativni efekat.
·         Polen ima anabolični efekat-popravlja apetit
Utiče na sintezu endorfinu sličnih supstanci. Doze su od 20-40g u zavisnosti od težine kliničke slike i starosti pacijenta.
 https://www.stetoskop.info/psihologija-danas/apiterapija-depresija


Dr Verica Milojkovic 
Specialist of General medicine / Licensed apitherapist
President of the Serbian Apitherapy Society
Executive member of the International Federation of Apitherapy-IFA
President of the Apitherapy Education Commission IFA
web:     www.apiterapija.rs     


1 коментар: